Bij de buren
“Als gemeente kun je ervoor kiezen iedere lead aan te grijpen om nieuwe ondernemers aan te trekken, maar wij kiezen er bewust voor om energie te steken in behoud van onze ondernemers. We hebben veel MKB’ers in uiteenlopende sectoren. Door die diversiteit zijn wij als gemeentebestand tegen een fluctuerende economie”, vertelt Lourens Bergsma vol trots. En terecht: kijkend naar de afgelopen twintig jaar is de werkloosheid structureel lager dan het landelijk gemiddelde. Dat heeft een reden: “We zijn niet afhankelijk van één sector. In de laatste crisis vielen de grootste klappen in de bouw, maar dat konden we opvangen. Medewerkers die op straat kwamen te staan, konden bij de ‘buren’ in een andere sector, en binnen de gemeente, aan het werk. Dat kan alleen in een gezond ondernemersklimaat.”
Genageld
Bergsma vertelt vervolgens dat binnen de gemeente 80% van de groei door de bestaande bedrijven wordt gerealiseerd. “Door hen goed te faciliteren, voelen de ondernemers zich hier thuis. Dat ze op hun plek zitten, is het belangrijkst: zo kunnen ze goed ondernemen. Wij als gemeente hechten daarom waarde aan openheid naar en betrokkenheid bij de ondernemers.” Bergsma en zijn collega’s betrekken de ondernemers bij de invulling van het sociaaleconomisch beleid. Op die manier steken ze energie in hetgeen van belang is voor de ondernemers. “We hebben zo’n twintig bedrijventerreinen in de gemeente en we zouden ervoor kunnen kiezen de bedrijven te centraliseren, maar dat werkt averechts. Wanneer een bestaand bedrijf in bijvoorbeeld Bakhuizen wil uitbreiden, gaan we in gesprek en kijken we naar de mogelijkheden binnen het dorp. Zo’n bedrijf is in het dorp genageld.”
Wonen, werken, recreëren
Bergsma trekt het breder: “Uiteindelijk gaat het om de balans tussen wonen, werken en recreatie. Ik behartig de belangen van de ondernemers, maar als gemeente zijn wij er voor 50.000 inwoners die zich hier thuis moeten voelen. Anderzijds trekt recreatie toeristen aan, wat weer goed is voor de lokale economie.” Het effect van Leeuwarden-Friesland 2018 is in De Fryske Marren nog steeds merkbaar. Toch willen ze waken voor een massale toestroom van toeristen. “Dat zou de balans verstoren. Kijk naar Venetië, waar de lokale bevolking helemaal klaar is met de toeristen. Gelukkig is dat zeker niet het geval in Joure en Lemmer. Daar is het er in de laatste jaren zeker gezelliger geworden.”
Gemeente De Fryske Marren heeft een duidelijke filosofie waarin ze bestaande ondernemers koesteren. Wat overigens niet betekent dat nieuwe ondernemers niet welkom zijn. Je weet in ieder geval zeker dat je in een gemeente terechtkomt die voor je klaarstaat.