“Samenwerken gaat bij ons verder dan het maken van een losse flodder of middel”, vertelt Durk-Pieter Noordenbos, mede-eigenaar van BW H. “Het draait om de vraag wat BW H als ontwerpbureau op strategisch niveau kan toevoegen. Inhoudelijk denken we mee binnen het grotere geheel. Wat is uiteindelijk belangrijk voor een organisatie en welke bijdrage kunnen vormgeving en techniek daarin spelen?” Een visie die op goedkeuring kon rekenen van Omrin, dat in BW H een geschikte partner zag. Het gevolg is een langdurige samenwerking, jaarlijks onder meer uitmondend in een digitaal aangeboden duurzaamheidsjaarverslag. “Het verslag biedt inzicht in onze duurzame prestaties”, vertelt Marieke Baan, Programmamanager bij Omrin. “Daar zijn we als duurzaamste bedrijf van Nederland trots op en tonen dit daarom graag aan de buitenwereld. Niet alleen in het kader van transparantie, maar ook om andere bedrijven en ketenpartners te inspireren met duurzame ontwikkelingen.”
Circulaire economie
Het duurzaamheidsverslag visualiseert de rol van Omrin binnen de circulaire economie en grondstoffenstroom op toegankelijke wijze. Hierbij wordt door BW H en het grondstoffenbedrijf geen middel geschuwd. “Om de soms complexe processen inzichtelijk te maken, maakten we eerst een aantal basiselementen, onze gereedschapskist”, aldus Noordenbos. “Zo werd de rol van Omrin in een circulaire economie gevisualiseerd, evenals de rol van het bedrijf binnen de grondstoffenstroom. Ook een interactieve kaart, waarin de omgeving van Omrin en haar rol daarbinnen, wordt weergegeven.” Het resultaat is een rijk digitaal overzicht met video’s, foto’s, infographics en Virtual Reality-elementen. “Het jaarverslag biedt inzicht in indicatoren, zoals fossielvrije mobiliteit en afvalscheiding”, vervolgt de Programmamanager van Omrin. “Ook toont het de koplopersrol van Omrin binnen de circulaire economie. Door deze informatie in duidelijke visualisaties te vertalen, maken we de boodschap bereikbaar voor een veel groter publiek.”
Duurzame wereld
Duurzaamheid is voor beide bedrijven de normaalste zaak van de wereld. Zo zamelt Omrin het bedrijfsafval in Friesland geheel fossielvrij in, rijdend op groengas, gemaakt uit eigen afval. “Dat is uniek in de afvalbranche”, vertelt Baan. “Ook rijdt al 70% van onze voertuigen voor inzameling van huishoudelijk afval en reiniging fossielvrij. Dat geldt ook voor het langeafstandstransport van het te verwerken huishoudelijk restafval uit andere delen van het land (o.a. Groningen, Veluwe en Rijnmond). Omrin is hiermee voortrekker in duurzame mobiliteit.” De duurzame daden reiken echter verder, zo blijkt. “Als eerste grondstoffen- en energiebedrijf passen wij vanaf 2021 op Ecopark De Wierde in Heerenveen een nieuwe techniek toe in de sortering van luiers uit huishoudelijk afval. De realisering van deze danotrommel zorgt voor een hoger scheidingspercentage uit afval (tot 80%), hogere productie van duurzame energie uit het organisch materiaal en niet-herbruikbaar papier. Hiermee wordt eindelijk een oplossing geboden voor de duurzame verwerking in plaats van de gebruikelijke verbranding van gebruikte luiers.” Ook BW H ontwerpers laat zich niet onbetuigd in jacht op een duurzame wereld. “Onze medewerkers reizen zoveel mogelijk per openbaar vervoer of onze – op CNG rijdende – bedrijfsauto. Ook werken we aan vele duurzame projecten, waarbij we met strategisch advies en ontwerp duurzaamheid sterker op de kaart kunnen zetten”, vertelt Noordenbos.
Freonen-beweging
Al jaren zijn Omrin en BW H ontwerpers lid van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Een snelgroeiende beweging – inmiddels 130 partijen sterk – die zich inzet voor een versnelde verduurzaming van Fryslân. “Onze aansluiting bij de Freonen is een logische keuze”, vertelt de Programmamanager. “Omrin bouwt samen met andere organisaties aan ecosystemen, zowel in de keten als de regio. Fossielvrij vormt daarbij een van de kernthema’s.” Ook de mede-eigenaar van BW H is enthousiast.
“Doordat we Freon zijn krijgen we verschillende invalshoeken op het gebied van duurzaamheid mee. We hopen meer mensen enthousiast te maken om door middel van vormgeving duurzaamheid voor een groter publiek toegankelijk te maken, zoals tijdens de samenwerking met Omrin. Zo breng je samen een duurzame beweging op gang!”