Twee feiten: er moeten de komende jaren in ons land een miljoen huizen worden gebouwd en: we willen als samenleving méér groen, waarbij in ons krappe landje iedere vierkante meter telt. Ziedaar waar hovenier Dennis de Wilde een kans ziet. Zijn eerste betaalde opdracht was een grasmaaiklusje toe hij 16 was. Dat groeide uit tot het succesvolle bedrijf Dim Hovenier in Leek. Een team van twaalf super enthousiaste professionals houden zich bezig met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en eigenlijk: met alles wat groeit en bloeit. Met de uitdagingen waar Nederland én de bouwsector voor staan heeft Dennis de Wilde een simpele boodschap: ‘denk eens groen.’
“Wij zijn een relatief jonge club”, zegt de ondernemer. “En misschien is dát een bron van ons enthousiasme. Het geeft ons zeker óók de energie om steeds te zoeken naar mogelijkheden om goede dingen te doen buiten de gebaande paden. Goed luisteren naar klanten, samenwerken met die eindgebruikers, ook bij de aanleg van een tuin. En zeker ook: proberen vroegtijdig met aannemers en projectontwikkelaars om de tafel te gaan zitten. Als hovenier zit je een beetje aan het einde van de bouwketen, maar je kunt vaak slimme dingen ontwerpen door al vroegtijdig mee te kunnen denken. Dat kan tot originele ideeën leiden voor vergroening en soms ook tot aanzienlijke kostenbesparingen.”
Grasmaaiklus
Het groene zaadje werd bij Dennis gepland toen hij negen jaar was en zijn ouders een nieuwe tuin lieten aanleggen in woonplaats Drachten. “Dat vond ik reuze interessant. Ik haastte me iedere dag van school naar huis, zodat ik kon meehelpen.”
Zijn eerste betaalde opdracht was een grasmaaiklus, toen hij 16 was en op het mbo de hoveniersopleiding deed. Al snel kwamen er meer opdrachten. Niet in het bezit van een rijbewijs werd zijn moeder gevraagd om hem na schooltijd naar de diverse groenklussen te brengen. Een onhoudbare situatie; dat snapte Dennis ook. En dus begon de ondernemer in de dop medestudenten in te huren die voor hem aan de slag gingen. “Het werd eigenlijk een serieus bedrijf en mijn vader stond erop dat ik me inschreef bij de KvK. Dat deed ik, maar ik voelde dat ik ondanks die succesjes nog moest rijpen. En dus ging ik enkele jaren voor grotere hoveniersbedrijven in Dwingeloo en Groningen werken. Dat was zeer leerzaam. Het ondernemersbloed bleef kriebelen en zo richtte ik in 2019 Dim Hovenier op. Dat ging lekker. Na twee jaar tijd had ik al tien mensen in dienst.”
Bedrijven
Inmiddels staat er een team van twaalf mensen, die allen de passie delen voor groen. Ze zijn in heel Noord-Nederland actief met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. Maar het bedrijf doet méér, van het aanleggen van zwembaden tot zogenaamde Green Walls. De Wilde: “Een Green Wall is een met beplanting bedekte wand, die zowel binnen als buiten geplaatst kan worden. Uiteraard hebben we het dan over levende planten, puur natuur. Dat heeft vele voordelen. Binnen krijg je een mooie uitstraling, een goede akoestiek en een gezonder leefklimaat, met goed gefilterde lucht en veel zuurstof. Voor mensen de een hele dag op een kantoor werken helpt dat enorm om mentaal kwiek te blijven.”
Dim Hovenier beperkt zich daarbij niet tot muren. “We kunnen ook groene afscheidingswanden maken of plantschilderijen voor aan de muur.”
Groene wanden kunnen uiteraard ook buiten geplaatst worden. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe het hélpt om daar vroegtijdig over na te denken. Schuttingen, kale muren en hekken zijn vaak erg steriel; een hovenier kan een slim ontwerp maken waarmee je dat op een groene manier oplost. Zodat jouw tuin direct ook al veel groen volume heeft.”
Tot slot: waar die naam ‘Dim Hovenier’ voor staat? “Dat is heel simpel”, legt De Wilde uit. “Het betekent ‘Dit is mijn hovenier’. Dat is precies wat we willen uitstralen; dát gevoel. Dat een particulier of een bouwbedrijf écht het gevoel krijgt dat we goed samenwerken, als het ware bij elkaar horen. Vanuit die ambitie willen wij graag de komende jaren prachtige dingen doen.”