In de damesbladen kun je wel eens een artikeltje vinden over het verschil tussen honden- en kattenmensen. Dat veel mensen dat onderwerp zo boeiend vinden komt uiteraard omdat het onze favoriete huisdieren zijn; we zijn al tienduizend jaar met ze samen en wij mensen vermaken ons met de verschillen. Waarbij we het leuk vinden om ook onszélf in het honden- of kattenkamp in te delen. Zonder wetenschappelijk fundament projecteren we daarbij de eigenschappen van zo’n dier op onszélf. Ik moet bekennen dat het één van mijn guilty pleasures is, die generalisaties en projecties. Sterker, als hoofdredacteur van dit magazine vind ik het zelfs leuk om op de manier ook de ondernemers die ik tegenkom voor mezelf in het hondenhok dan wel de kattenmand te duwen.
Voor wie de afgelopen tienduizend jaar helemaal niet heeft opgelet nog even in vogelvlucht de verschillen: honden zijn groepsdieren. Waren honden ondernemer, dan zouden zij échte teamplayers zijn. Met z’n allen als een gek achter een prooi (lees: nieuwe opdracht) aanhollen en wanneer die te pakken is genomen ook gezamenlijk de prooi verscheuren (personeelsfeestje/teambuilding). Maar of het goede managers zijn vraag ik me af; honden hebben altijd leiding nodig. Pas dan gaan ze hollen. Eigenlijk zijn het net verkopers.
Dat kun je van katten niet zeggen. ‘Honden hebben baasjes, katten hebben personeel’, heeft de Berlijnse satiricus Kurt Tucholsky ooit gezegd, en er steekt toch wel kern van waarheid in. Een hond is je beste vriend; een kat moet af en toe iets van je. Maar pas op: zélfs gedienstig personeel vindt een kat lastig. Téveel toenadering; dat kan een kat er niet bij hebben. In die zin denk ik dat de kat vooral een kleine zelfstandige zónder personeel is: de copywriter, marktonderzoeker, filosoof, belegger of de chronisch werkloze.
Er zijn twee leuke boeken op de markt onder de titel ‘Alle honden hebben ADHD’ en ‘Alle katten hebben Asperger’. Voor kinderen die dezelfde diagnose hebben gekregen zijn het troostrijke boeken, die op een leuke manier veel herkenbare situaties omschrijven.
Ook de wetenschap heeft zich over dit onderwerp gebogen. Uit onderzoek van de Carroll University uit Wisconsin is bijvoorbeeld gebleken dat kattenmensen in het algemeen introvert en gevoelig zijn, terwijl hondenmensen zichzelf eerder als levendig en actief omschrijven. Saillant detail: hondenmensen zijn ook eerder dan kattenmensen geneigd om regels op te volgen.
Omdat dit een bouwspecial is waag ik me voor de lol even op glad ijs: ik denk dat de meeste Friese bouwers honden zijn. Teamplayers dus, erg actief en graag buiten. Die hele branche is gericht op samenwerking en ons kent ons. Nou, toch niet helemáál. Ik had ooit een huisschilder die in complete stilte ons huis schilderde. Een praatje maken kostte hem zichtbaar moeite. Niet echt gezellig, maar het was rustgevend om te zien hoe hij iedere dag in stilte ons huis mooier maakte. Datzelfde geldt voor onze kat Freddy. Een ZZP’er die al met pensioen is, maar nog kranig de activiteiten van zijn werkzame leven voortzet: slapen dus. Ik vind het heerlijk om te zien en ik word daar zelfs zeer ontspannen van. Daarmee is Freddy op werkdagen mijn beste vriend. Maar ja; ik ben dan ook ZZP’er.