Kunst en cultuur dragen bij aan het welzijn van de samenleving. Ze dragen ook bij aan een goed vestigingsklimaat. Daarmee zijn we een duurzame en betekenisvolle bijdrage aan onze bezoekers en in economische zin aan onze omgeving. In verschillende voorstellingen komt het klimaat naar voren. Daar is ATMEN een voorstelling van Nicole Beutler Projects een perfect voorbeeld van. Wat gebeurt er over 150 jaar met de wereld als we nu niet ingrijpen? Deze indrukwekkende voorstelling staat heel direct stil bij de vraag ‘wat als’…
Wat als…
Is ook de vraag die De Harmonie zich stelt als het om klimaat gaat. Wat als wij zelf bijdragen aan een beter klimaat? Wat als we in 2025 het meest duurzame theater van Noord-Nederland zijn? Daarom hebben we een Greenteam, dat advies geeft en initiatieven ontwikkelt. Inmiddels gaf de gemeente Leeuwarden ons onlangs het fairtrade-certificaat. Ook kregen we voor het vierde jaar op rij de Green Key Gold status.
Duurzame keuken
Het culinaire aanbod van De Harmonie bestaat zoveel mogelijk uit biologische, lokale en fairtrade producten. Zo hebben we het Vis&Seizoen Certificaat en zijn we al jaren aangesloten bij Boer &Chef – met groenten van Friese bodem.
Duurzame koffie en koekje
Naast de keuken proberen we al onze processen op een duurzame manier te verbeteren. De papieren koffiebekers recyclen we in samenwerking met Limm Recycling. Dit bedrijf levert de bekers, en maakt daarvan papieren handdoekjes. Zo zijn de bekers een grondstof voor nieuwe producten. En het koekje bij de koffie? Dat maken de vrouwen van Fier speciaal voor ons. Circulariteit proberen we ook door te voeren op andere plekken in de organisatie. Zo maken we van onze marketingmaterialen nieuwe producten. Grote reclamedoeken worden laptophoezen en herbruikbare tasjes.
En verder…
Verleiden we onze bezoekers duurzaam naar De Harmonie te reizen. Speciaal voor De Harmonie biedt Arriva een retour OV-ticket van 7,50 bij je theaterbezoek. Blijven we ons ontwikkelen op duurzaamheid. Met de sector onderzoeken we onze footprint bij voorstellingen. Ook kijken we naar de omgeving: zo liggen er plannen voor vergroening van het Ruiterskwartier. De samenleving is een mienskip, samenleven een werkwoord. Die mienskip fit houden, gezond en veerkrachtig. Dat is van belang. Voor nu en voor de toekomst. Daar nemen we graag verantwoordelijkheid in. Door naar onszelf te kijken en te werken met organisaties die circulair denken, stimuleren we die ontwikkeling.