Nadat de broers Folmer en Bjorn Andringa in 2003 het stokje van hun vader overnamen, groeide FZ Organic uit Wolvega hard. Dankzij de ideeën van broers Folmer en Bjorn groeide het bedrijf uit tot een internationale speler in de biologische voedingssector. En dat ondanks recente tegenslagen zoals de dure bakolie en de torenhoge gasprijzen. We bezochten de Friese broers om te horen hoe zij dat voor elkaar hebben gekregen en waar Ynbusiness hen bij geholpen heeft.
Nadat de heren het bedrijf overnamen hebben ze grote veranderingen meegemaakt. Bjorn begint direct enthousiast te vertellen: “We zagen het niet zitten om alleen maar producten in te kopen om ze weer door te verkopen. We wilden alleen outsourcen als we het zelf niet konden produceren. Na verloop van tijd zetten we nieuwe productielijnen op en verbeterden het bestaande assortiment. Inmiddels leveren we 400 verschillende producten aan 35 landen, dus we doen iets goeds.”
Maarde kernwaarde die ze letterlijk met de paplepel ingegoten kregen is er nog steeds: onbespoten, biologisch eten is veel gezonder. Folmer weet nog goed dat hun vrienden vroeger niet bij ze wilden blijven eten. “We aten thuis altijd macrobiotisch. Als onze moeder zei dat onze vrienden best mee mochten eten, dan waren die daar niet echt enthousiast over.Zelfs gewoon pasta was volgens de vrienden geen echte pasta”, vertelt Folmer terwijl broer Bjorn instemmend knikt en lacht. Maar hun voorliefde voor biologische voedingsmiddelen is er altijd in gebleven.
Toevallige ontmoeting
Maar de Andringa’s hadden zelf niet door hoe innovatief ze werkten en de kansen die ze daardoor misliepen. Tot ze toevallig Dennis Carton van Ynbusiness op de koffie kregen. “Dennis had direct door dat alles wat we deden onder de noemer innovatief viel. Wij richten ons op de klantbehoefte en spelen daarop in”, vervolgt Folmer. “We raakten zo aan de praat over een nieuwe machine die we op het oog hadden, waarmee we de kwaliteit van onze chips konden verbeteren.”
De Andringa’s was opgevallen dat de aardappelen minder lekkere chips opleverden naar mate ze langer op het terrein waren. “Ik dacht, we zijn die aardappel hier aan het vermoorden”, vervolgt Folmer. De oorzaak daarvoor zat hem in het gehalte zetmeel en suiker. Suiker is de boosdoener omdat een teveel daarvan de chips donker kleurt. Bjorn: “Om de aardappelen perfect te maken voor het bakproces hadden we een specifieke machine nodig waarmee we de temperatuur van de aardappelen langzaam konden verhogen. Maar dat apparaat kost tonnen en dat leek onbetaalbaar.”
Over de drempel naar subsidies
Maar Dennis zag mogelijkheden, juist vanwege het innovatieve werken van de Andringa’s. “Ik was onder de indruk van wat ze al hadden bereikt”, zegt hij met een instemmend knikje naar beide heren. “Ik realiseerde me direct dat ze hier subsidie kansen lieten liggen. Toen Arjen Schol (red: specialist Financieren bij Ynbusiness) en ik ze daarover vertelden, stonden ze niet te springen. Zoals bij veel ondernemers, keken ook zij op tegen het papierwerk. De koppeling met Hoa Pham van E-kwadraat was daarom snel gelegd. Hij heeft in no-time de stukken voor hun geschreven.” En vanaf toen ging het pijlsnel. De sluitingstermijn voor die subsidie was namelijk al binnen drie dagen! Bjorn: “Gelukkig konden we met zijn allen snel handelen. Dankzij de contacten en de betrokkenheid van Dennis lag het op tijd bij SNN.”
“Dennis had aangegeven dat een subsidie nooit 100% van de investering dekt”, vervolgt Folmer. “Wij dachten altijd dat dat een probleem was, maar hij maakte twee dingen heel duidelijk: onze eigen tijd is ook onderdeel van het investeringsplaatje. En een subsidie heeft een aanzuigende werking op andere investeerders, omdat hun risico door een subsidie wordt verkleind. Die informatie was voor ons van onschatbare waarde.”
Netwerk vol kennis
Ynbusiness was voor de Andringa’s echter meer dan een kennispartner die meehielp met een subsidieaanvraag. Folmer: “Die subsidie was belangrijk, maar Dennis’ netwerk is misschien nog waardevoller. Zo zijn we via hem in contact gekomen met Sietse Wiegersma van het Food Application Centre for Technology van Van Hall Larenstein. Samen vormden zij een onderzoeksvraag waar inmiddels 4 studentes mee bezig zijn om te kijken hoe we de suikers en zetmeel in de aardappelen eenvoudiger kunnen meten. Dat is nu een tijdrovend proces, maar kan straks misschien in seconden gecontroleerd worden. Dan kunnen wij via de ‘laagste waarde’ aardappels inzetten in plaats van via het fifo-systeem dat velen nu hanteren”, zegt Folmer met trots. Bjorn benadrukt de rol die Ynbusiness ook voor andere ondernemers kan spelen: “Het contact met Ynbusiness was voor ons erg waardevol omdat het ons heeft laten zien dat er veel kansen en mogelijkheden zijn. Iemand meteen technische achtergrond én gevoel voor ondernemen die zo met je meedenkt, is belangrijk om onbenutte kansen te vinden.”
Dennis haakt daar op in: “Bedrijven hebben soms niet door hoeveel er mogelijk is. Ondernemers helpen elkaar graag, ook met kennis. Zo kwam het contact met Van Hall op gang. Mensen die met je mee kunnen denken én helpen zijn er genoeg, maar dan moet je wel weten die mensen zijn. Daar speelt Ynbusiness als verbinder een belangrijke rol. Ik hoop dat we na FZ Organic nog talloze Friese bedrijven kunnen helpen met groeien.”