Na overname door Kendrion groeit techbedrijf door in het Noorden
In het Drachtster Adverium vond onlangs een bijzondere opening plaats. Het van oorsprong Twentse techbedrijf 3T, onderdeel van Kendrion, vierde de start van een nieuwe vestiging. Na Enschede en Eindhoven moet Drachten eveneens een groeibriljant worden. De ontwikkelaar van klantspecifieke elektronica en embedded systemen ziet volop kansen in het Noorden.
“Wij ontwikkelen geavanceerde elektronica voor bijvoorbeeld hightech machines en medische apparaten”, vertelt CEO Michiel Bloemen. “Wat wij doen is in het Noorden nog niet aanwezig, daarom denken we dat hier kansen liggen.” Het contact met Innovatiecluster Drachten is al gelegd: bij deze samenwerkende hightechbedrijven sluit het werk van 3T naadloos aan. Bloemen: “Wat wij brengen, is nog niet vertegenwoordigd is in dit cluster.”
Hoogwaardig werk
Laurens Tromp is locatiemanager op de nieuwe vestiging. Hij werkt al sinds 2008 voor 3T. “En ik kom uit Drachten. Sterker nog: ik ben opgegroeid op nog geen 500 meter van hier.” Tromp is niet de enige Noorderling bij 3T: van de 110 werknemers komt zo’n tien procent uit het Noorden. Bloemen: “Zij zijn voor hun werk verhuisd naar Twente, hun no nonsens mentaliteit is ontzettend prettig. We zijn ervan overtuigd dat als wij laten zien dat we hier hoogwaardig werk doen, wij de juiste mensen uit deze regio aantrekken.” Het team van 3T in Drachten telt vooralsnog drie medewerkers, aan het einde van het jaar moeten dat er zes zijn. Tromp: “Ik ga me onder andere bezighouden met het inwerken van medewerkers. De ervaring leert dat het een maand of drie duurt voordat ze volop kunnen meedraaien.
Gereedschap dat altijd werkt
Dat komt doordat de projecten van 3T altijd complex van aard zijn. “We zijn een kennisbedrijf: we ontwerpen toepassingen op maat voor de klant”, benadrukt Tromp. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap dat de brandweer gebruikt om mensen uit hun auto te bevrijden na een ongeval. Dit gereedschap werkte voorheen hydraulisch, tegenwoordig werkt het op een batterij. 3T ontwierp in opdracht elektronica die energie uit de batterij haalt en omzet in beweging. Bloemen: “Hierdoor werkt deze kritische apparatuur áltijd, ongeacht de omstandigheden waarin het wordt bewaard.”
High tech elektronica
Voor veel klanten is 3T het verlengstuk van de eigen R&D-afdeling. Tromp: “Sommige klanten weten bijvoorbeeld goed hoe mechanica werkt, maar hebben ons nodig voor de hoogwaardige elektronica.” Bloemen: “Wij laten bedrijven uit het Noorden graag weten dat we ook hier high tech elektronica ontwikkelen, we hebben ontzettend veel kennis in huis.” Van ontwerp tot uitwerking en prototype: ook vestiging Drachten heeft een lab en de benodigde apparatuur in huis.
Mens centraal
Innovatiecluster Drachten, NHL Stenden, Hanze Hogeschool, Firda, het bedrijfsleven: 3T werkt volop aan het leggen van contacten in de regio. Tromp: “We spelen een actieve rol in het opleiden van de nieuwe generatie en bieden stageplekken aan. Studenten leren bij ons heel veel en andersom ook.” 3T vindt de ontwikkeling van medewerkers erg belangrijk. Bloemen: “Bij ons staat de mens centraal. De tijd en aandacht die wij aan onze mensen besteden, zie je terug in onze resultaten. Omdat we projectmatig werken hebben onze engineers veel afwisseling, dat maakt het zo leuk.”
Complex en creatief
Tromp beaamt dit: “Ons werk is complex én creatief. Je bent als techneut scheppend bezig: je ontwerpt iets dat er nog niet is, soms op het randje van wat mogelijk is. Het moment waarop we testen of ons product werkt en dat is inderdaad zo, is het mooiste moment van een project. Onze mensen zijn ontzettend trots op hun werk. Zo’n brandweertang bijvoorbeeld: doordat die het altijd doet, kunnen mensen worden gered. Het is heel waardevol om daaraan mee te werken.”