Ynbusiness als verbinder in het Friese export-ecosysteem

oktober 8, 2024

Als je als mkb’er met je product of dienst de grens over gaat of dat wil gaan doen, dan liggen er direct veel vragen en uitdagingen op je te wachten. Van logistiek tot regelgeving, export is een vak apart waarin gespecialiseerde kennis onmisbaar is. Maar hoe kom je als ondernemer met exportplannen aan die kennis?

Wessel de Vries is bij Ynbusiness themaspecialist internationaal ondernemen. In die rol geeft hij kosteloos advies en legt verbindingen tussen ondernemers, overheid én onderwijs. “Of je nu al jaren exporteert of daar net mee begint, iedere ondernemer heeft ervaringen waar anderen van kunnen leren. Alle gespecialiseerde kennis over export is gewoon aanwezig in Friesland. Maar je moet als mkb’er wel weten wie jou verder kan helpen. Ynbusiness legt voor Friese mkb’ers de juiste connecties.”

Samen professionaliseren

Die connecties waren ook belangrijk voor Branko Westra, directeur-eigenaar van Trivec, de specialist in het afwerken van oppervlakken. “Toen export voor ons steeds belangrijker werd, hebben de contacten met Wessel en zijn netwerk enorm geholpen voor het optimaliseren en professionaliseren van ons exportproces. Hij legde direct de juiste verbindingen met andere ondernemingen”, vertelt Branko. “Daarnaast regelde Ynbusiness een Smart Industry Assessment voor ons. Dankzij het advies en de connecties van Wessel en het assessment hebben we een professionaliseringslag in onze export gemaakt.”

Naast de connecties met het bedrijfsleven heeft Ynbusiness ook intensief contact met het onderwijs. Harm Douwe Hitzert, docent International Business bij NHL Stenden vertelt er graag meer over. “Wij hebben al jaren goed contact met Ynbusiness en werken veel samen. We kijken goed waar het onderwijs het mkb kan helpen, waar we écht impact kunnen maken. De ene keer heeft een bedrijf een specifieke vraag waar wij mee helpen, de andere keer hebben wij een verzoek waar Ynbusiness weer het juiste bedrijf aan weet te koppelen.”

Voor Branko Westra is de connectie van Ynbusiness met NHL Stenden erg waardevol. “Een van hun afstudeerders dacht dat je in Friesland niet veel kon in de export en hij keek al over de provinciegrenzen voor een baan. Maar via Wessel is die jongen nu bij ons aan de slag en daar zijn we erg blij mee.” Op haar beurt heeft Trivec weer meegewerkt met de International Business Carrousel van NHL Stenden. Daarin pakken vierdejaars studenten een uitdagend ondernemersvraagstuk op exportgebied aan.

Eerste hulp bij export

De verbindende rol van Ynbusiness is ook voor de Provincie Fryslân waardevol vertelt Anne de Vries, Senior Beleidsmedewerker Economie: “Zij verzorgen het belangrijke eerstelijnscontact en zijn zo de ogen, oren en dé verbindende factor voor de Provincie. Vroeger had de KVK die rol en die deskundigheid wordt nu door Ynbusiness goed opgepakt. Omdat zij het directe contact met – en de hulp aan – de ondernemers verzorgt, kan de Provincie zich blijven richten op de faciliterende rol.”

Ook voor Joyce Walstra, Directeur van Oranjewoud Export Academy neemt Ynbusiness veel werk uit handen. “Ynbusiness is de huisarts die een eerste intake doet om te peilen hoe het er op exportgebied voor staat bij een bedrijf. Dit is in het ecosysteem een belangrijke rol omdat er meerdere partijen mkb’ers met exportvragen kunnen helpen. Voor ondernemers is het lastig te bepalen waar ze terechtkunnen, maar Ynbusiness zet ze bij de goede voordeur af.”

Elkaar versterken en helpen

Greta Jager-Smit, bestuurssecretaris van de Friese Exportclub noemt Ynbusiness de spin in het web van de Friese export. “Ynbusiness brengt mkb’ers waarvan zij denken dat wij ze kunnen helpen met ons in contact. En als wij een ondernemer treffen met bijvoorbeeld juridische vragen, een investeringsbehoefte of een ander vraagstuk waar Ynbusiness ze beter bij kan helpen, dan sturen wij ze ook weer door. Zo kunnen we onze expertise en ons netwerk vol ervaring en kennis optimaal inzetten en versterken we elkaar.”

Dat Ynbusiness zo’n centrale rol speelt in het Friese export-ecosysteem blijkt ook als je Wouter Verhagen, Managing Director van Dotec – een leverancier van tilhulpen – ernaar vraagt. “We kunnen in Friesland meer samenwerken en meer van elkaar leren. Die Friese “ik los het zelf wel op”-mentaliteit kan je als ondernemer tegenhouden. Je hoeft echt niet alles zelf te bedenken. Het sparren met Wessel en de verbindingen die Ynbusiness legt in hun eigen netwerk en via netwerkorganisaties – zoals de Oranjewoud Export Academy en de Friese Exportclub – zijn daarom erg belangrijk.”

Over de (provincie)grens

Ynbusiness maakt, in samenwerking met de NOM, GroBusiness en Ik Ben Drents Ondernemer, onderdeel uit van Trade & Innovate NL (TINL). Dit is een initiatief van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat en werkt als publieke netwerkorganisatie. Het TINL-netwerk bestaat uit regionale en nationale partnerorganisaties met als doel Nederlandse ondernemers te ondersteunen bij het goed voorbereid en succesvol internationaal zakendoen.

“Zo kunnen ook ondernemers in Friesland, via een adviesgesprek met Ynbusiness, optimaal gebruik maken van de kennis, expertise en exportprogrammering binnen dit landelijke netwerk. Daarnaast heeft TINL ook een groot netwerk met experts bij buitenlandse ambassades, consulaten-generaals en handelskantoren”, besluit Wessel de Vries.

Heb je zelf exportplannen of wil je de mogelijkheden voor jouw onderneming bekijken? Ynbusiness geeft kosteloos advies aan alle Friese ondernemers. Neem vandaag nog contact op en ontdek de mogelijkheden.■

www.ynbusiness.nl

Vergelijkbare berichten