Acquaint: vooruitstrevend in HR en innovatie

oktober 23, 2024

Acquaint, gevestigd in Leeuwarden, is niet alleen een koploper in innovatieve oplossingen voor de inspectie van waterleidingen, maar ook een voorbeeld van hoe een modern HR-beleid bijdraagt aan succes. Teunia Postma, HR-manager bij Acquaint, en Christine van der Valk, financieel directeur, vertellen over de unieke werkwijze die het bedrijf hanteert en hoe die past binnen hun groeistrategie.

Vertrouwen als basis van succes

Bij Acquaint draait alles om vertrouwen,” vertelt Teunia. “Vanaf het begin heeft medeoprichter Rudy Dijkstra de filosofie omarmd dat medewerkers de vrijheid moeten krijgen om hun werk op hun eigen manier in te vullen. Er is ruimte voor functiewisselingen en persoonlijke groei, mede ook doordat het bedrijf ruimte in functies krijgt door de constante groei. Zelf ben ik afgelopen jaar van een financiële functie doorgegroeid naar HR-manager.”

Teunia legt uit dat het vertrouwen binnen het bedrijf groot is. “We geloven dat mede hierdoor gemotiveerde medewerkers ontstaan, ook door hen de vrijheid te geven om hun werk zelf in te delen. Dit zorgt voor veel flexibiliteit: medewerkers kunnen thuiswerken en hun uren indelen, zolang de doelstellingen maar gehaald worden.”

Gemiddelde leeftijd 31 jaar

Deze aanpak sluit perfect aan bij de wensen van de jongere generatie, die vaak behoefte heeft aan autonomie en flexibiliteit. “Onze gemiddelde leeftijd is 31 jaar,” vertelt Teunia, “en onze jonge medewerkers waarderen de ruimte die ze krijgen om hun werk en privéleven in balans te houden.”

Het HR-beleid van Acquaint is duidelijk en eenvoudig: vertrouwen en verantwoordelijkheid staan centraal. “Natuurlijk is er wel controle, maar dat gebeurt minimaal,” aldus Teunia. “Dit zorgt voor een grote betrokkenheid en toewijding. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het succes van het bedrijf.”

Internationale groei

Acquaint, dat deze maand zijn tienjarig jubileum viert, heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. “Waar we drie jaar geleden nog 15 medewerkers hadden, zijn dat er nu 35”, vertelt Christine. Ook op financieel vlak heeft het bedrijf grote stappen gezet. “In 2023 hebben we een omzet van 4,2 miljoen euro gerealiseerd, bijna het dubbele van het jaar ervoor.”

Deze groei is mede te danken aan internationale projecten in landen als de Verenigde Staten, maar ook in Europese landen als Noorwegen, Polen en België. “Het laatste kwartaal van dit jaar breiden we uit naar Brazilië, Japan en Schotland,” zegt Christine. “Onze missie is om wereldwijd bij te dragen aan een duurzaam milieu door lekkages in waterleidingen te elimineren, vooral nu water steeds schaarser wordt.” Christine vertelt: “Afgelopen weekend hebben we het 10-jarig jubileum van Acquaint gevierd met een fantastische 2,5 daagse trip naar Praag. Samen hebben we genoten van de cultuur, gezelligheid en onvergetelijke momenten. Het feest was een prachtige manier om onze mijlpaal te vieren en om iedereen te bedanken voor hun inzet in de afgelopen jaren. Op naar de volgende 10 jaar vol succes en nieuwe avonturen.”

Aquabrella

Een van de innovaties van Acquaint is de unieke ‘Aquabrella’, een inspectietool die drinkwaterleidingen kan analyseren, doordat de tool de binnenwand nauwelijks aanraakt. Hierdoor komen er geen vervuilingen in het water terecht. We blijven onze technologie verfijnen om steeds meer type leidingen te kunnen inspecteren”, legt Christine uit. “Het is essentieel om de conditie van leidingen nauwkeurig in kaart te brengen, om zo lekverliezen en milieuschade te beperken.”

Friese mentaliteit en nuchterheid

Acquaint is een typisch Fries bedrijf: “Er wordt veel Fries gesproken en de Friese mentaliteit is hier ook sterk verankerd. Geen woorden maar daden”, vertelt Christine. “We hoeven zaken vaak niet te verkopen, maar laten dit zien. Heldere communicatie en betrouwbaarheid maken ons succesvol in andere landen.”

HR als katalysator

Het moderne HR-beleid van Acquaint draagt bij aan een sterke bedrijfscultuur waarin innovatie centraal staat. “We stimuleren medewerkers om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, maar ook om elkaar te ondersteunen,” zegt Teunia. “We geloven erin dat je als bedrijf groeit door te investeren in je mensen.” ■

www.acquaint.eu

Vergelijkbare berichten