Van koper, ijzer, lood, aluminium tot accu’s, computers, mobiele telefoons en huishoudelijke apparaten: bij Bolhuis Metaal Recycling in Surhuisterveen kunnen particulieren en bedrijven al twintig jaar diverse soorten metalen langsbrengen. ,,Want oud ijzer en metalen kan nog geld opleveren”, aldus eigenaarsechtpaar Johan en Anita Bolhuis, die zich met hun recyclingbedrijf steeds meer toeleggen op circulariteit van onder andere koper- en aluminiumkabels.
Johan is inmiddels al meer dan twintig jaar actief in de metaalrecycling, vanaf 2013 op de huidige locatie in Surhuisterveen. Ze runnen het bedrijf sinds 2021 samen, want ook Anita ‘heeft haar hart verpand aan het schroot’, vertelt ze lachend. Het metaal wordt opgehaald of langsgebracht en vervolgens in het bedrijfspand aan de Meander 9a verder gesorteerd, verwerkt en gerecycled.
Kabels
Sinds enige tijd legt het bedrijf zich toe op de complete recycling van koper- en aluminiumkabels. Het is een bedrijfstak die Bolhuis Metaal Recycling de komende jaren wil uitbreiden en waarin het zich verder wil specialiseren. Vroeger werden de kabels handmatig in stukken geknipt, maar het werk is ondertussen geautomatiseerd met een voorbreker en shreddermachine. ‘’Het kopergranulaat wat overblijft is zo puur dat het rechtstreeks als grondstof ingezet kan worden.’’ legt Anita uit.
Ze hebben de kabelrecycling grotendeels opgezet en deze is nog volop in ontwikkeling. Er zijn anderhalf jaar lang gesprekken gevoerd met partijen, die hun steentje kunnen bijdragen om het product volledig circulair te maken. Dat betekent dat de gehele kunststofmantel verwerkt wordt tot een product. ,,De kabels worden nu compleet hergebruikt en er komt geen restproduct bij vrij, zoals vroeger wel het geval was. De verschillende kunststof reststromen worden doorverkocht en vervolgens hergebruikt in bijvoorbeeld pvc-vloeren, rubberen poten, borden en bankjes. We worden regelmatig aangesproken door partijen die op zoek zijn naar een samenwerking om tot een bruikbaar product te komen. De recycling van kabels is zo compleet circulair.”
Komen en gaan
De deuren van het Feanster recyclingbedrijf staan tussen 8.00 en 17.00 uur altijd open. Het is dagelijks een komen en gaan van particulieren en bedrijven, die hun aanhangers met oud ijzer en metalen langsbrengen. ,,Het oud ijzer wordt gesorteerd, afgewogen en uitbetaald naar metaalsoort en gewicht”, legt Johan uit.
Korte lijnen, persoonlijke aanpak en laagdrempelig: dat zijn de kenmerken van Bolhuis Metaal Recycling. Met vier werknemers – ondersteunt door een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – worden de dagelijkse werkzaamheden uitgevoerd. ,,Er heerst hier een gemoedelijke en sociale sfeer in de loods. Bij ons komen ook vrouwen oud ijzer inleveren en dat is toch wel uitzonderlijk in de metaalwereld, die vooral wordt gedomineerd door mannen.”
Bij het bedrijf ‘kan alles wat maar een beetje naar ijzer ruikt’ worden langsgebracht door particulieren en zakelijke klanten. Bolhuis Metaal Recycling is een erkend partner die accu’s mag innemen en afvoeren volgens het bevoegd gezag.
Containers
Verder levert Bolhuis Metaal Recycling metaalcontainers op locatie en leegt deze op afspraak. ,,Wij leveren ook in samenwerking met een partner afvalcontainers voor bouw- en sloopafval, puin, hout, groenafval en dergelijke. Eigenlijk zijn wij een ‘allrounder’ als het op inzamelen, verwerken en afvoeren van alle reststromen aankomt. Ook is er de mogelijkheid om auto’s te vrijwaren voor sloop, zo weten klanten zeker dat deze verantwoord worden afgevoerd’’, aldus Johan.
Sociaal
Tijdens de drukte van alledag is er altijd tijd voor een praatje. ,,Voor ons is het niet alleen werk, maar ook een sociaal gebeuren. Als mensen een praatje willen maken, vinden we het belangrijk om daar tijd voor te maken”, leggen Johan en Anita uit.
In het verleden was hij altijd onderweg om oud ijzer en metalen op te halen bij bedrijven en particulieren, gaat Johan verder: ,,Bij sommigen komen we wekelijks en bij anderen maandelijks om de containers op te halen of te wisselen. Particulieren en bedrijven die zelf geen kans zien om het oud ijzer en metaal langs te brengen, kunnen ons bellen voor een afspraak en dan komen we bij ze thuis of op de bedrijfslocatie langs om de spullen op te halen.”
Tegenwoordig deelt hij deze taak met de vaste chauffeur. Johan houdt verder toezicht op het reilen en zeilen omtrent de zaak, zoals het plannen van ritten, het onderhouden van nieuwe en bestaande contacten met verwerkers en bedrijven en alles wat erbij komt kijken om de berg ijzer en metalen te laten groeien.
Goede doel
Het bedrijf werkt niet alleen aan toenemende circulariteit, maar steunt eveneens verschillende goede doelen waaronder Kika, dat onderzoek verricht naar kinderkanker. Bolhuis Metaal Recycling doet dit in samenwerking met Sandoz, een Europese farmaceut en Pari, de producent van de inhaler Vortex. De bedrijven leggen zich alle drie toe op duurzaamheid en recycling.
Het samenwerkingsverband houdt in dat de afgedankte inhaler kan worden ingeleverd voor recycling bij apothekers. Vanuit heel Nederland worden de inhalers naar Bolhuis Metaal Recycling gebracht, die zorgt voor de scheiding van de materialen en de juiste verwerking. ,,De opbrengst gaat volledig naar het goede doel. Dat vinden we ook belangrijk”, zo besluiten Johan en Anita Bolhuis.