Het nieuwe multifunctionele centrum (MFC) in Tytsjerk is bijna klaar. Mede-eigenaren Dieta Holwerda en Lourens Koster van Bouma Technische Installatiebedrijf uit Burgum zijn trots op de bijdrage van hun bedrijf aan dit mooie, regionale project. “Er staat nu een duurzaam, smart en gasloos gebouw, die voldoet aan alle moderne eisen.”
Bijzonder aan het project in Tytsjerk is dat het nieuwe MFC uit twee delen is opgebouwd: de monumentale kop-hals-romp boerderij, waarin dorpshuis Yn ‘e Mande gevestigd was, en de nieuwbouw. Het historische en nieuwe deel zijn geïntegreerd met als eindresultaat een nieuw en modern onderkomen, waar zo efficiënt mogelijk met energie wordt omgegaan.
Het MFC gaat onderdak bieden aan zowel het dorpshuis, de basisschool de Romte, kinderopvang van Kinderwoud en een sporthal van de gemeente. “Tytsjerk heeft straks een fantastisch mooi MFC”, benadrukken Koster en Holwerda.
Hart van het gebouw
Het hart van het gebouw vormt de technische ruimte, legt Koster uit. Als projectleider houdt hij toezicht op alle installatiewerkzaamheden van de ervaren en deskundige monteurs van Bouma. “Er zit veel werk in het leggen van alle kabels, leidingen en kanalen, die samenkomen in één technische ruimte. In het gebouw zie je hier niets van terug, maar hierdoor kunnen de gebruikers wel genieten van alle comfort. Het zorgt voor een betrouwbare installatie, optimale luchtventilatie en een efficiënte verwarming en koeling.”
Het is een prachtig moment als alle onderdelen in de technische ruimte beginnen te werken, aldus de enthousiaste projectleider. Zowel voor hemzelf als voor alle monteurs van Bouma, die hebben meegeholpen aan het installatiewerk van het nieuwe MFC Tytsjerk. “Maar het begint natuurlijk al eerder bij de engineering en tekenaars. We doen het echt met elkaar als team.”
Bijzonder
Het integreren van het monumentale en het nieuwe deel was een hele uitdaging, maar het eindresultaat mag er zijn. MFC Tytsjerk is voorzien van een uiterst modern en duurzaam installatiewerk, dat door een smart systeem zowel intern als op afstand kan worden bediend en onderhouden.
Want ook na de oplevering blijft Bouma Technische Installatiebedrijf bij het project betrokken. “We laten toch een stukje van onszelf achter. Het is mooi als je het onderhoud mag blijven doen.”
Door de installatietechnieken van Bouma Technische Installatiebedrijf en de daarbij gebruikte software is het mogelijk om de energie in het gebouw te managen. Een noodzaak in een tijd van netwerkcongestie, aldus Holwerda en Koster. “Er moet slimmer en bewuster omgegaan worden met energie en dat kan door slimme schakelingen in combinatie met regeltechniek.”
Ondertussen is het Burgumer installatiebedrijf begonnen met een nieuw installatieproject: het MFC in Jistrum. Ook dit gebouw wordt verduurzaamd en aangepast aan de laatste eisen.
Nieuw pand
Bouma Technisch Installatiebedrijf is in de loop van tachtig jaar uitgegroeid tot een allround installatiebedrijf. De onderneming betrok twee jaar geleden een nieuw pand aan de Florynwei in Burgum. De zeventig werknemers werken aan diverse projecten – van groot tot klein – in het werkgebied Friesland, Groningen en Drenthe.
Bouma Technisch Installatiebedrijf is gespecialiseerd in hoogwaardige technische installaties, van elektrische systemen tot klimaatbeheersing en ventilatie. “Met jarenlange ervaring en een passie voor innovatie, streven we ernaar om elke installatie tot in de perfectie uit te voeren. We staan als Bouma Technische Installatiebedrijf garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid bij elk project. Wij werken voor zowel particulieren als voor de zakelijke markt”, leggen Holwerda en Koster uit.