Van Participeren kan je Leren

Voor een opdrachtgever in Groningen werk ik aan de herontwikkeling van een wooncomplex. De inzet is om circa 50 appartementen te vervangen voor 100 nieuwe eenheden. Daarmee een verdubbeling van het aantal woningen op dezelfde postzegel. Een opgave met een duidelijk maatschappelijk doel om meer mensen een dak boven het hoofd te bieden, maar ook een opgave waarbij het evident is dat het bouwvolume behoorlijk toeneemt. En daar vindt de omgeving uiteraard wel wat van!

Opmerkingen over het ontwerp, het beperken van zicht en de toename van parkeerdruk zijn dan heel begrijpelijk en misschien wel voorspelbaar. Is het gesprek met de belanghebbenden dan wel zinvol?

In mijn werk als gebiedsontwikkelaar neemt het participatieproces een steeds prominentere plaats in de planning. Niet alleen als gevolg van de nieuwe omgevingswet, maar ook omdat we meer en meer tot de ontdekking komen dat een gedegen participatieproces het bouwplan ook beter kan maken. Het participatieproces bestaat grofweg uit het informeren van het voorgenomen plan, een presentatie van het plan, de dialoog over het plan en uiteindelijk een presentatie over hetgeen gedaan is met alle op- en aanmerkingen. Vaak een redelijk intensief traject met soms emotionele gesprekken; gehouden in de avonduren in zaaltjes met de nodige hoeveelheid koffie en thee.

Het proces vraagt om een strakke planning en klinkt misschien als ingewikkeld en tijdrovend, maar de ervaring leert dat het goede gesprek het bouwplan altijd beter maakt. De omwonenden kijken met een andere blik en hebben andere belangen. Het gesprek over deze belangen levert nieuwe perspectieven op en samen kom je vaak tot verrassende oplossingen waarmee beide partijen gediend zijn. Uiteindelijk kunnen hiermee langdurige bezwaarprocedures worden voorkomen en neemt de draagkracht voor het project ook bij toetsende instanties toe.

Kortom, van participeren kan je leren! Vandaar mijn motto: een doordacht plan en gedragen integraal proces leidt altijd tot een succesvol bouwproject waar alle betrokkenen profi jt van hebben! Van Participeren kan je Leren Column Voor een opdrachtgever in Groningen werk ik aan de herontwikkeling van een wooncomplex. De inzet is om circa 50 appartementen te vervangen voor 100 nieuwe eenheden. Daarmee een verdubbeling van het aantal woningen op dezelfde postzegel. Een opgave met een duidelijk maatschappelijk doel om meer mensen een dak boven het hoofd te bieden, maar ook een opgave waarbij het evident is dat het bouwvolume behoorlijk toeneemt. En daar vindt de omgeving uiteraard wel wat van!

Reind Fokkens
info@fokkensgrondgoed.nl
www.fokkensgrondgoed.nl

Delen via
Heeft circulair bouwen wel financiële waarde?

Reind Fokkens

Fokkens Grondgoed

Gebiedsopgaves, planeconomie en herbestemming van vastgoed
Reind Fokkens is eigenaar van Fokkens Grondgoed bv; adviesbureau voor gebiedsontwikkeling, vastgoedsturing en rentmeesterij. Gespecialiseerd in gebiedsopgaves, planeconomie en herbestemming van vastgoed.