Hulpmiddelen voor een krachtige zakelijke presentatie

januari 23, 2025

Sta je op het punt om een belangrijke zakelijke presentatie te geven? Dan wil je natuurlijk dat je verhaal overtuigend overkomt en je publiek geboeid blijft luisteren. Hulpmiddelen kunnen je hierbij helpen, maar alleen als je ze op de juiste manier inzet. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er niet eens in een presentatie gezeten waarbij de slides zo vol stonden met tekst en cijfers dat niemand het nog kon volgen? Zonde, want je presentatie draait om jou en je boodschap, niet om de PowerPoint. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw hulpmiddelen een aanvulling zijn in plaats van een afleiding?

Houd het simpel en ondersteunend

Het is verleidelijk om je presentatie vol te stoppen met flitsende animaties, lange teksten en een eindeloze stroom aan dia’s. Maar het risico is groot dat je publiek na een paar minuten afhaakt. Gebruik audiovisuele middelen alleen als ze echt iets toevoegen aan je verhaal. Een simpele, duidelijke slide of een korte video kan perfect zijn om iets visueel te maken wat moeilijk onder woorden te brengen is. Maar als je alles wat je zegt ook op het scherm zet, waarom zou je dan zelf nog praten?

Tekst op slides? houd het kort

Je publiek is niet gekomen om een tekstboek te lezen op een groot scherm. Lange lappen tekst op een dia zijn dodelijk voor de aandacht. Gebruik alleen steekwoorden of korte zinnen die de kern van je boodschap weergeven. Zo blijft de focus op wat jij vertelt en niet op wat er op het scherm staat. En nog een tip: voorkom dat je hele tabellen vol cijfers laat zien. Niemand gaat die allemaal analyseren terwijl jij aan het praten bent.

Zorg dat alles goed zichtbaar is

Er is niets zo frustrerend als een presentatie waarbij de tekst te klein is of een grafiek nauwelijks te lezen is. Zorg ervoor dat je lettergrootte groot genoeg is en dat je afbeeldingen en grafieken duidelijk en scherp zijn. En let op waar je zelf staat! Stap af en toe even opzij, zodat je niet het halve scherm blokkeert.

Zorg dat de techniek werkt

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, een beamer die niet werkt, een filmpje zonder geluid of een presentatie die opeens niet meer opent. Technische problemen zorgen voor stress en kunnen je presentatie flink verstoren. Test daarom vooraf je apparatuur en zorg voor een plan B, zoals een geprinte versie van je presentatie of een andere manier om je punt te maken als de techniek je in de steek laat. Lukt het niet of beschik je niet over de juiste apparatuur? Zorg dan dat je tijdig de juiste audiovisuele apparatuur besteld voor je presentatie, zodat je er ook bij volgende presentaties iets aan hebt.

Geef het publiek de tijd om te kijken

Wanneer je een nieuwe slide laat zien, wacht dan even voordat je verder praat. Geef mensen een paar seconden om de informatie op te nemen. Dit zorgt ervoor dat ze niet tegelijkertijd moeten lezen en naar jou moeten luisteren, wat voor verwarring kan zorgen.

Let op taal- en typefouten

Een kleine typefout kan een grote afleiding zijn. Stel je voor dat je een prachtige slide presenteert en iedereen begint te gniffelen omdat er ‘marketingpan’ staat in plaats van ‘marketingplan’. Het kan grappig zijn als je er een gevatte opmerking over maakt, maar het is natuurlijk beter om dit te voorkomen. Check je presentatie dus altijd even op spelfouten voordat je het scherm op gaat.

Delen via

Vergelijkbare berichten