Water is een van de fundamenten van onze welvaart, onze economieën en onze culturen. De cruciale rol van water is vertaald in een van de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties. We dreigen de wereldwijde doelen voor water in 2030 echter niet te halen. Wat is daaraan te doen? Daar gaat Eddy Moors op in tijdens zijn publiekscollege bij de Academie van Franeker op woensdag 26 februari.
Water en sanitair voor iedereen
De Sustainable Development Goals (SDG’s) werden in 2015 wereldwijd aangenomen. De SDG’s zijn bedoeld om in de hele wereld het menselijk welzijn te bevorderen en tegelijkertijd zorg te dragen voor het behoud van onze planeet. SDG 6 gaat specifiek over water: iedere wereldbewoner moet in 2030 toegang hebben tot schoon water en sanitair. Het verwezenlijken van dit doel ligt echter ver achter op schema. Op basis van gegevens uit 2022 van 120 lidstaten van de Verenigde Naties bleek dat het tempo van de vooruitgang maar liefst keer zes moet om de gestelde doelen nog op tijd te halen.
Wat kunnen we doen? Een belangrijk probleem is de ontbrekende coördinatie van verschillende inspanningen om de waterveiligheid en toegang tot schoon water te verbeteren. Daarom zijn nieuwe benaderingen nodig van beheer en beleid, over sectoren heen. Dit wordt ook wel de ‘Water energie voedsel nexus’ genoemd. In zijn publiekscollege vertelt Eddy Moors wat deze nieuwe benadering inhoudt.
Over de spreker
Prof.dr. Eddy Moors is rector van het Delft Institute for Water Education, IHE. Dat hoort niet bij de TU Delft, maar is het wetenschappelijk instituut van de Verenigde Naties op het gebied van water. Moors is een internationaal vermaard en gezaghebbend wetenschapper. Hij is onder meer voorzitter van het Global Network of Water Museums (WaMuNet) van UNESCO, gouverneur van het World Water Council en (dichter bij huis) lid van de Raad van Toezicht van SALTA.
Het publiekscollege vindt plaats op 26 februari in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl