DGMR gaat duurzaam en efficiënt om met ruimte

augustus 27, 2012

‘Het nieuwe werken’

DGMR stelt met de nieuwe vestiging een goed voorbeeld, legt De Vries uit. “Dit pand is vijf jaar geleden gebouwd en ontworpen door architect Van der Breggen. Het is een markant pand, opgetrokken uit houtskeletbouw en duurzaam gebouwd. Er is geen gasaansluiting. Voor een prettig binnenklimaat wordt gebruikgemaakt van duurzame warmte en koude uit de bodem”, vertelt hij. “Wij passen hier meteen ook ‘het nieuwe werken’ toe. Dus flexibeler werken, geen vaste tijden en werkplek meer. Duurzaam en efficiënt omgaan met de ruimte, daar draait het om. Het gebouw heeft een licht en open karakter, waarin wij een prettige werkomgeving hebben met meer ruimte om gasten te ontvangen voor vergaderingen en cursussen.”

DGMR levert maatschappelijk relevante en hoogwaardige diensten en producten ter verbetering van de leef-, woon- en werkomgeving. “Aspecten als gezondheid, veiligheid en duurzaamheid staan bij ons hoog in het vaandel”, zet De Vries. “Wij adviseren bedrijven op het gebied van duurzaam ondernemen. We geven milieuadvies en doen onderzoek naar kwaliteit van lucht en geluid.”

 

Het werkgebied van DGMR strekt zich hoofdzakelijk uit in de vier noordelijke provincies van Nederland. De opdrachtgevers variëren van echt grote ondernemingen tot een melkveehouder die een nieuwe milieuvergunning nodig heeft. Maar ook particulieren die een woning willen (ver)bouwen, kunnen advies opvragen bij DGMR. Bekend zijn ook de ‘Koploperprojecten duurzaam ondernemen’, die op dit moment in een groot aantal Friese gemeenten worden uitgevoerd. Daarbij worden organisaties doorgelicht op duurzaamheid. Gemeenten en bedrijven kunnen vervolgens aan de slag en concrete voorbeelden van duurzaam ondernemen.

De Vries: “Wij streven met een compleet pakket naar een duurzame relatie met opdrachtgevers. Energie besparen is dan een onderdeel van ons werk. Maar duurzaam ondernemen zien wij veel breder. Wij adviseren ondernemers daarom ook om te komen tot een verantwoorde structuur binnen het bedrijf. Dat betekent bijvoorbeeld op een goede manier omgaan met mensen binnen de organisatie.”

 

DGMR is als adviseur betrokken geweest bij de ontwikkeling van onder meer Euroborg Groningen, diverse faculteitsgebouwen op de Zernike campus in Groningen, een nieuw gemeentehuis in Diever en Hardenberg, het kantoor voor Rijkswaterstaat aan de A28, maar bijvoorbeeld ook het kunstproject/theater Het Strokasteel in Veenhuizen.

 

Bijzondere projecten die nog in ontwikkeling zijn, betreffen Het Groninger Forum, het hoofdkantoor van G-star in Amsterdam, Roelof van Echten College in Hoogeveen, theater De Harmonie in Leeuwarden (brandveiligheid) en de uitbreiding van Dierenpark Emmen.In de bouw wil DGMR liefst al in het voortraject worden betrokken. “Wij willen graag in vroeg stadium in overleg met de architect en opdrachtgever. Dan kunnen meteen de juiste keuzes gemaakt worden op het gebied van duurzaamheid, maar ook qua bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Gelukkig staan steeds meer architecten daar voor open. Maar af en toe moeten we toch nog met elkaar vaststellen dat al in een vroeg stadium niet de juiste keuze is gemaakt en aanpassingen alsnog voor extra kosten zorgen. Het is voor iedereen beter dat we al veel eerder met elkaar om tafel zitten en gelukkig is dat besef er steeds meer.”

Delen via

Vergelijkbare berichten