UCF: verbindende netwerkorganisatie

februari 7, 2013

Samenwerking. Daar draait volgens Siem Akkerman, secretaris bij de UCF, allemaal om. “Ons doel is door samenwerking met kennisinstellingen, organisaties en bedrijven in de provincie de hele Friese kennisketen te verrijken en te versterken met universitaire kennis om zo het academisch klimaat in de provincie en Leeuwarden te verbeteren.”

 

Omdat te kunnen realiseren zijn er een aantal voor Friesland kenmerkende kennisgebieden gedefinieerd, de zogenaamde hotspots. Dat zijn water, toerisme, meertaligheid, leefbaarheid, duurzame energie en life scienes. Akkerman: “Het zijn de kennisgebieden waar Friesland al actief in is en waar veel bedrijven op een betrokken en innovatieve manier mee bezig zijn. Deze hotspots hebben economische en maatschappelijke potentie en generen kennis, kunde en nieuwe economische bedrijvigheid.”

 

Impuls

 

Het is de taak van de UCF om er nu voor te zorgen dat het kennisniveau regionaal een fikse impuls krijgt door op universitair niveau aan te haken bij die hotspots. “Dat doen we niet door hier in Friesland nieuwe universiteiten op te richten, maar door de krachten die er al zijn te bundelen. UCF is eigenlijk een netwerkuniversiteit waarin de hier aanwezige hogescholen zoals Stenden, NHL en van Van Hall Larenstein en kennisinstellingen zoals Wetsus, Fryske Akademy, Waddenacademie en Tresor nauw samenwerken met de universiteiten van Wageningen, Delft, Twente en Groningen, Universiteiten die overigens al in Friesland actief waren op de verschillende terreinen van de hotspots.”

 

De eerste resultaten van de krachtenbundeling zijn al zichtbaar geworden. Zo wordt er voor de hotspot meertaligheid door de Rijksuniversiteit Groningen en NHL een master Multilingualism ontwikkeld. Een ander voorbeeld is de masteropleiding Energy en Environmental Management van de Universiteit Twente die in Leeuwarden gevolgd kan worden. Deze master wordt onder andere uitgebreid met watermanagement. Tevens wordt met UCF-gelden de bestendiging van de bestaande master Watertechnology gerealiseerd.

 

Onderzoek

 

Naast het onderwijs speelt onderzoek een grote rol in het verhogen van het kennisniveau, benadrukt Akkerman. “We hebben in Friesland een paar grote hoogwaardige technologische bedrijven en daarnaast veel kleine bedrijven die op een innovatieve manier bezig zijn met technologische ontwikkelingen. We hebben daar de International Graduate & Research School (IGRS) voor opgezet. Dat is de Friese onderzoeksschool waar promovendi van de Leeuwarder kennis- en onderwijspartijen (inter)nationaal onderzoek kunnen doen naar aan hotspots gerelateerde onderwerpen. Als er bedrijven zijn die onderzoek willen voordragen of er aan willen bijdragen dan verneem ik dat heel graag. Ik wil weten waar bedrijven op dit terrein mee bezig zijn en wat hun wensen zijn. Met die input kan het UCF samen met het bedrijfsleven verder bouwen aan de groei van het academisch niveau in Friesland.”

Delen via

Vergelijkbare berichten