Terpen
Eigenlijk moet wethouder Maarten Offinga al vertrekken naar een vergadering in Wommels, maar het gesprek met Geert Jan Douma en OF krijgt eerst alle ruimte. Het is een belangrijk onderwerp, vindt Offinga. De gemeente Súdwest-Fryslân, werkt nauw samen met ondernemers uit de regio. Die samenwerking moet ervoor zorgen dat de gemeente Súdwest-Fryslân op alle fronten krachtiger wordt. Offinga verwoordt het fraai: “De kracht van Friesland was vroeger de terp”, legt hij uit. “Duizend jaar geleden bouwde men op de terp een boerderij en had men zodoende letterlijk de schaapjes op het droge. Vervolgens kwamen er mensen langs die dijken gingen leggen, waardoor er een heel nieuw landschap tevoorschijn kwam, waar diezelfde schaapjes terecht konden. Men sloeg verbindingen en dat doen wij ook. Net als duizend jaar geleden verbinden we die verschillende ‘eilandjes’ met elkaar, om zo voor een nieuw landschap te zorgen.”
De ondernemende scholier
Geert Jan Douma hoort het relaas geïnteresseerd aan. “Een goed voorbeeld waar deze verbinding naar voren komt, is het ‘On Stage’-project. Hier worden contacten gelegd tussen scholieren, ondernemers”, vertelt hij. “Dat is belangrijk, want die scholieren zijn wel de toekomst van onze gemeente. Relatief gezien hebben wij in deze regio meer vergrijzing dan elders in Nederland en dus is het contact tussen het bedrijfsleven en de scholen van vitaal belang.” Offinga vervolgt: “Zo zie je hoe deze samenwerking concreet handen en voeten krijgt . We hebben veel ondernemers in dit gebied, maar in de gemiddelde klas in Súdwest-Fryslân zijn er maar weinigen die later ondernemer willen worden. Het is een bepaalde ‘mindset’ en we zijn dan ook bezig met ondernemers die jongeren willen begeleiden en coachen, zodat ze een stap kunnen maken in het ondernemingsproces.”
Verbeterpunten
De nieuwe manier van samenwerken bevalt uitstekend, al zijn er altijd verbeterpunten, zo weet Douma. “De professionalisering werpt zijn vruchten af, zeker”, zegt hij. “We zijn een compacte organisatie, met slagvaardige mensen. Er is servicegerichtheid en mensen kunnen zich inleven in de situaties en vragen van anderen. En het gaat goed. Natuurlijk zijn er incidenten, die heb je overal. Maar het gaat goed, we werken met een plezierige gemeente. We zouden nog wel graag zien dat er eens een hele gedegen inventarisatie komt van wat er precies speelt bij de ondernemers in de verschillende regio’s en welke keuzes er hierdoor gemaakt moeten worden. Soms loopt het nog wat langs elkaar heen.”
De maritieme sector
“De tijd van praten is voorbij. We gaan aan de slag”, stelt Offinga. “Dat kunnen we niet zonder de samenwerking en de kracht van de ondernemers. Met prachtige, dikke rapporten krijgen we er geen banen bij”, vult Douma aan. “In de komende periode gaan we ons focussen op concrete projecten en initiatieven. Variërend van de regionale toeristische organisatie, de versterking van de vitaliteit van de binnensteden Sneek en Bolsward, en een samenwerking met ondernemers, onderwijs (Friese Poort en NHL) en de provincie, om een maritiem netwerk te ontwikkelen in Súdwest-Fryslân. De maritieme sector en de jachtbouw is uniek en dit willen we verder gaan uitbouwen.
‘Leer ons denken als een ondernemer’
Volgens Offinga is de gemeente bezig met een flinke cultuuromslag en hij kan dan ook duidelijk aangeven wat er binnen de muren van de diverse gemeentehuizen nog anders zou moeten. “Oude gemeentes manifesteerden zich vaak als een soort bastion, dat ‘het wel wist’”, vertelt hij. “Maar dat willen we niet langer.” Súdwest-Fryslân wil samen met bedrijven aan de slag om dingen anders te doen en te denken in nieuwe kansen en mogelijkheden. Offinga wil samen met de ondernemers hard aan de slag om bij te dragen aan ‘vitaal ondernemerschap’. Ondernemers moeten in Súdwest kansen kunnen grijpen en in staat zijn in te spelen op veranderingen en de wethouder wil daar graag zoveel mogelijk aan bijdragen. “Er moet een frisse wind door de gemeente waaien en we moeten doorpakken”, vertelt hij. “We moeten lef tonen en meer moet gaan denken als een ondernemer. Daarom aarzel ik ook niet om te vragen aan alle ondernemers in de gemeente Sudwest-Fryslân: help ons om die ondernemende gemeente te worden. Leer ons denken als een ondernemer.” Met een verrassende dienstverlening van de gemeente en vernieuwende ondernemers, lijkt Súdwest-Fryslân de juiste weg te zijn ingeslagen. Beide partijen lijken duidelijk bereid om elkaar te ondersteunen waar nodig. De terpen worden steeds beter verbonden en het nieuwe landschap tekent zich steeds duidelijker af.
En wat vonden de ondernemers in de gemeente Sudwest-Fryslan?
We spraken met Johannes Schilstra en Klaas Nieuwenhuis van Hego uit Hommerts. Hego is een begrip in Súdwest-Fryslân. Al ruim veertig jaar kunnen bedrijven en particulieren er aankloppen voor onder andere bestrating en tuinaccessoires. "Onze locatie in Hommerts biedt onderdak aan twee bedrijven", legt mede-eigenaar Johannes Schilstra uit. "Hego Handel geeft bestratingsadviezen en verkoopt straatstenen en bestratingsproducten. Ons aannemings- en bestratingsbedrijf voert aanleg, beheer en onderhoud van straatwerk uit voor hoofdaannemers, gemeenten, het bedrijfsleven en particulieren. Verder voeren wij grond- en rioleringswerkzaamheden uit." Johannes en Klaas vinden Súdwest-Fryslân een prima regio om te ondernemen. "Hoewel onze activiteiten de gemeentegrens overschrijden, hebben wij een bijzondere band met de regio. Wij nemen actief deel in een aantal ondernemersverenigingen. Hier leren we veel van collega-ondernemers. Ook worden gezamenlijke ondernemersbelangen goed over de bühne gebracht naar de lokale overheid. In Súdwest-Fryslân wordt gewerkt aan prachtige initiatieven en projecten. Onze ervaring met de aangestelde bedrijvenfunctionaris bij de gemeente Súdwest- Fryslân is trouwens ook positief."
Remco van Hettema van Zeilschool de Morra uit Hemelum
Remco was afgelopen voorjaar initiatiefnemer van het succesvolle reddingsplan
voor de gedupeerden van het faillisement van Zeilscholen.nl. Samen met 13 andere zeilscholen en Fryslan Marketing konden de gedupeerden alsnog genieten van een onvergetelijke zeilvakantie. Zeilschool De Morra in Hemelum organiseert al ruim veertig jaar zeilkampen voor alle leeftijden. In het jaar 2000 nam Remco van Hettema samen met zijn vader en zus het bedrijf over. "Jaarlijks ontvangen wij meer dan duizend kinderen voor een cursus om het CWO-erkende diploma te halen. Wij hebben een ruime keuze in grote en kleine boottypes en de kinderen zeilen met leeftijdsgenoten. Zij krijgen les van door onszelf opgeleide instructeurs. We hebben er inmiddels ruim 150." De zeilkampen aan het meer De Morra vinden plaats in de zomermaanden. Volgens Remco duurt het nemen van beslissingen, soms vrij eenvoudige, vaak te lang en zouden de lijnen korter kunnen en moeten. Dit belemmert je soms als ondernemer. Hij juicht Maarten Offinga zijn uitspraak dat de gemeente meer als ondernemer moet denken dan ook van harte toe.
Sibold Jellema van Rooth Multiservice uit Sneek
Wat in 1970 begon als een puur schoonmaakbedrijf is uitgegroeid tot een zeer veelzijdige speler. Vandaar dat de oorspronkelijke bedrijfsnaam ook moest worden aangevuld met 'Multiservice.' Sibold Jellema staat sinds 1 januari 2012 aan het roer. Met 150 personeelsleden bedient hij bedrijven en particuliere klanten. "De breedheid
van onze diensten is onze kracht. Zo doen wij tegenwoordig ook aan gevelrenovatie, glazen wassen, schoorsteenreiniging, rioolreiniging en ongediertebestrijding." In het verleden werden in de schoonmaakwereld veel chemicaliën gebruikt. Daar is Jellema een groot tegenstander van. "Alhoewel het soms nodig is om de klant datgene te bieden wat hij voor ogen had. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij hebben met tien andere bedrijven uit de gemeente Súdwest-Fryslân ook meegedaan aan een Koploperproject, dat MKB'ers helpt om op een doelgerichte en eff ectieve manier duurzamer te ondernemen. Dit kan ik van harte aanbevelen. Daarbij is het wel belangrijk dat je de ingeslagen weg na het project ook voortzet."
Nog meer lezen over de ontwikkelingen van de gemeente Sudwest-Fryslan, haar ondernemers en toekomst? Ga dan naar de online versie van OF magazine, november 2014. Te lezen zonder te downloaden.