Hoofd Staatsbosbeheer Fryslân bekroont De Leyen met Wâldpyk-status

mei 26, 2016

Rondleiding

De uitreikingceremonie start met een rondleiding door Plukbos de Grinspôle, dat is opgezet door het paviljoen in samenwerking met Staatsbosbeheer, IVN De Wâlden en Landschapsbeheer Friesland. Onder een heerlijk zonnetje neemt Mirjam Frieswijk gasten en genodigden mee het plukbos in. Met prachtig uitzicht op het meer De Leyen en het omliggende veenlandschap struint de groep het bos af op zoek naar pareltjes. Het gezelschap blijft staan bij onlangs aangeplante Walnootbomen. Bij de stammen groeit Duizendblad. Pier Hager: “Om onze soep continu te kunnen serveren in het seizoen, werken we samen met Natuurtuin 't Hummelhûs in Oudehorne voor een constante aanvoer van biologisch Duizendblad. Via deze kruidenwandelingen die we gasten bieden, is dit een mooie manier om het Duizendblad in het wild te laten zien”.

Mirjam neemt de groep verder op sleeptouw. Bij een plantje met prachtige paarse bloemetjes blijft ze stilstaan. Ze trekt de bladeren er vanaf en laat de aanwezigen erop kauwen. Menigeen is duidelijk en hoorbaar verrast door de mintachtige smaak die vrij komt op de smaakpapillen. Het blijkt Hondsdraf te zijn. “Als je de blaadjes onderdompelt in chocolade dan heb je je eigen ‘After-eight’”, vertelt Mirjam. Bij terugkomst krijgen de gasten een Duizendbladsoep voorgeschoteld met daarin shiitakes van Bert Dijkstra van paddenstoelkwekerij De Feanhoper in De Veenhoop. Het doet denken aan Spinaziesoep maar met een geheel eigen smaak.

Certificaten

De dag wordt afgesloten met het uitreiken van de certificaten. Jesler Kiestra roemt de filosofie die De Leyen er op na houdt. “We werken als Staatsbosbeheer al langer op een prettige manier samen met De Leyen in diverse natuurprojecten. Het bedrijf vertolkt een voorbeeldfunctie van hoe een bedrijf de natuur op een goede manier gebruikt als versterking van haar bedrijfsvoering”, aldus Jesler Kiestra.

Foto: Pier Hager en Mascha Dalstra (rechts), Jesler Kiestra (midden), Frank Dankmeijer van Stichting Wrâldfrucht/Wâldpyk (links).

Delen via

Vergelijkbare berichten