De vriendelijke medewerkster van de receptie begeleidt ons naar de vergaderruimte waar het interview zal plaatsvinden. Onderweg vertelt ze dat haar grootvader, die fietsenmaker was in Heerenveen, in 1946 tot de eerste klanten van Kuiper Verzekeringen behoorde. “Dat maakt het voor mij heel speciaal om hier te werken”, klinkt het glimlachend. Dat werk speelt zich af in een sector die de komende jaren structureel zal blijven veranderen. Technologische, maatschappelijke en economische ontwikkelingen, een veranderend klantgedrag en de veranderende wet- en regelgeving hebben hun weerslag op de sector.
Zijn wie je wilt zijn
“Wij veranderen mee”, zegt Jacco Kuiper, de derde generatie Kuiper aan het roer van het familiebedrijf. “Maar we blijven ook trouw aan ons DNA. Wij blijven geloven in persoonlijke aandacht, maatwerk, onafhankelijkheid en vakkennis. Hulpvaardigheid is het sleutelwoord. Dat betekent elkaar helpen zodat je als ondernemer of als consument, maar ook als medewerker van onze organisatie, kunt zijn wie je wilt zijn. Juist die verbondenheid, die zich uit in daadwerkelijke betrokkenheid en in lange termijn relaties, maakt sterk. Er is niets mooiers dan mensen verder helpen.”
Vuist maken
De bewegingen in de markt leiden ertoe dat verzekeraars steeds meer standaardiseren en digitaliseren en assurantiekantoren meer als een doorgeefluik van hun producten zien. Dat geldt niet voor Kuiper. De onafhankelijke positie en grootte van het kantoor maakt het mogelijk om aan de inkoopkant, dus bij de verzekeraars, een vuist te maken. Als het nodig of gewenst is, schrijven ze hun eigen voorwaarden. Daar wordt vervolgens de geschikte verzekeraar bij gezocht. “Maatwerk is een toegevoegde waarde die je alleen kunt bieden als je over een zeker volume beschikt”, zegt Jacco Schipper. “Maar zoals gezegd: omvang heeft bij ons gelukkig niet geleid tot verlies van één van onze belangrijke kernkwaliteiten: persoonlijke aandacht.”
Beheersen van risico’s
Hij vervolgt: “Wij geloven bijvoorbeeld niet zozeer in verkopen, maar vooral in adviseren. Dat kun je waarmaken als je mensen in huis hebt die verstand van zaken hebben en niet bij elk vraagstuk allereerst hun ‘alter ego’ de computer moeten raadplegen.” Verzekeren is meer dan alleen verzekeringen, stelt Bert Zwier. “De klant is in eerste instantie minder geïnteresseerd in de aankoop van verzekeringen, maar meer in het beheersen van risico’s die van invloed zijn op de doelstellingen van zijn organisatie. Dat doe je door regelmatig te analyseren wat zijn huidige en zijn gewenste situatie is en wat daarbij de risico’s zijn. En door hem onafhankelijk en deskundig te adviseren over de verzekeringen die relevant zijn.
Cybercrime
Een actueel voorbeeld van zo’n risico is cybercrime. Meer dan 50% van het mkb was dit jaar al doelwit van internetcriminelen. Verder is sinds mei de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Los van reputatieschade kan het niet voldoen aan deze wetgeving leiden tot boetes, schadevergoedingen en zelfs persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders. “Wat veel ondernemers niet weten is dat ze zich kunnen verzekeren tegen deze risico’s”, aldus Bert Zwier.