Alynia Architecten koerst op circulair en biobased ‘De toekomst staat stevig op poten’

december 12, 2024

Hier en daar verdwijnen architectenbureaus, omdat er bijvoorbeeld geen opvolging gevonden kan worden. Bij Alynia Architecten wordt juist flink gewerkt aan toekomstbestendigheid. Volgend jaar wordt het vijftigjarig bestaan gevierd en intussen nemen Pieter Schievink en Sytse Jan Zoodsma het bureau over van Gerry Meagher. Samen zetten ze een duidelijke koers richting circulair en biobased bouwen.

De roots van Alynia liggen in Harlingen. Sinds 2,5 jaar is het bureau echter gevestigd aan de Snekertrekweg in Leeuwarden. Het team van vijftien mensen verwelkomt hier met grote regelmaat stagiaires en afstudeerders van onder andere NHL Stenden, Hanze en Firda. “Voor hen is het gemakkelijker om hier naartoe te komen. Bovendien zien we het als onze maatschappelijke plicht om jonge talenten kennis te laten maken met het vak. Of ze er nu voor kiezen om bij ons te blijven werken, of niet.” Hierover zijn Meagher, Schievink en Zoodsma het roerend eens.

Inrichting Cambuurstadion

Ook over de koers van het bureau zijn de drie architecten-directeuren eensgezind: die is duurzaam. Bij projecten zoals het Cambuurstadion komt dat goed naar voren. Het casco was al ontworpen door een collega-bureau, maar voor de indeling en inrichting werd Alynia gevraagd. “Door zowel Cambuur zelf, als door Firda: de onderwijstelling die een deel van het stadion in gebruik heeft”, verduidelijkt Meagher. Hij was drie decennia geleden ook betrokken bij de bouw van het vorige stadion. Bovendien heeft Alynia ruime ervaring in het ontwerpen van zowel stadions als schoolgebouwen. “Firda heeft net de ruimtes onder de zuidtribune in gebruik genomen die wij hebben ontworpen. Daarnaast hebben we de hele westtribune voor Cambuur ontworpen, inclusief kleedkamers, businessruimte, mediaruimte, fysiotherapie, voetbalshop: noem maar op.”

Oogst van 650 deuren

De wens van Cambuur was zo circulair mogelijk bouwen. “Daar hebben we ons best voor gedaan. We zijn onder andere samen met Cambuurmensen naar een deurenfabrikant in Assen geweest om meer dan 650 gebruikte deuren te beoordelen”, vertelt Zoodsma. “Deze deuren zouden weggegooid worden, omdat ze bijvoorbeeld de verkeerde maat of kleur hadden. Wij hebben ze overgenomen.” Schievink: “We hadden een enorm Excel-bestand met alle eigenschappen van de deuren en opties waar ze in het stadion gebruikt zouden kunnen worden. Supporters hebben geholpen met het sorteren.”

De rol van de architect wordt breder: dat was ook bij dit project heel duidelijk. “We zijn intensiever betrokken. De economie verandert: slopen wordt nu oogsten genoemd, omdat bouwmaterialen steeds vaker elders hergebruikt worden. We hebben inmiddels een groot netwerk voor circulaire materialen”, vertelt Schievink.

Circulair en biobased

Alynia Architecten is lid van de Vereniging Circulair Friesland. Het bureau werkt daarbinnen in het samenwerkingsverband CRAFT+ met zes andere architectenbureaus aan de bevordering van circulariteit in de bouw. Met het project Sliepe yn ’e Takomst werkten de architectenbureaus bijvoorbeeld, samen met recreatieondernemers en aannemers, aan het ontwerp van circulaire recreatiewoningen. “Wij vormden Team sûnhûs, met vakantiepark It Wiid uit Earnewâld en bouwer ECOhûs Fryslân uit Wons”, vertelt Zoodsma. “We hebben een biobased vakantiewoning bedacht waarin je ervaart hoe het is om in en met de natuur te leven.” Schievink: “Dit is de manier van bouwen die we de komende jaren gaan zien: materialen blijven in het zicht en chemische middelen worden steeds minder toegepast.” Zoodsma voegt toe: “Hoe minder verf, hoe beter. Een natuurlijke woning ademt beter en is gezonder wonen. Vandaar: sûnhûs.”

Naar een hoger plan

Meagher: “We propageren circulair en biobased bouwen ook bij opdrachtgevers. Dit is de kant die we met z’n allen op gaan.” Schievink: “Deze visie wordt gelukkig inmiddels breed gedragen: door zowel opdrachtgevers als bouwers en leveranciers.” Meagher: “Over twee jaar heb ik hier 35 jaar gewerkt. Ik ben de laatste jaren bezig om geleidelijk het stokje over te dragen aan Pieter en Sytse Jan. Zij brengen het bedrijf waar het heen moet, daar ben ik volledig van overtuigd. De toekomst staat stevig op poten.”

www.alynia-architecten.nl

Vergelijkbare berichten