Boerenzoon Philippus Kiestra (1931-2020) uit Tersoal was een markante man. Hij begon ooit als uitvinder van laboratoriuminstrumenten voor de zuivelindustrie en legde daarmee de kiem voor wat later BD Kiestra (Drachten) zou worden. In de jaren negentig van de vorige eeuw bouwden dochter Ulrike en haar man Jetze het bedrijf uit, met als specialisme het automatiseren van microbiologisch onderzoek. In 2012 nam de Amerikaanse onderneming ‘BD’ het bedrijf over en inmiddels is ‘BD Kiestra’ onderdeel van een mondiale speler met wereldwijd met tachtig vestigingen en 75.000 mensen in dienst. Missie: de zorg verbeteren met slimme automatiseringsoplossingen. Peter de Haan, plantmanager vestiging Drachten, legt uit waarom dat voor hem enorm inspirerend is.
“Als ik op vakantie iemand tegenkom en mag vertellen wat ik in het dagelijks leven doe begin ik meestal bij de dingen die iedereen herkent” zegt De Haan. “Heb je bijvoorbeeld ooit wel eens bloed moeten prikken in het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat het vacuümbuisje waar het bloed ingaat van ons moederbedrijf BD is. Ook maakt het bedrijf bijvoorbeeld covid-tests. Wat veel mensen niet weten is dat wij vanuit Drachten gespecialiseerd zijn in het automatiseren van laboratoriumprocessen rondom onderzoek naar bacteriën. Dat is dan het tweede dat ik altijd graag even uitleg.”
Dat automatiseren is hard nodig om de zorg te verbeteren, zo stelt de plant manager: “Wij werken niet voor particulieren, maar voor grote partijen zoals ziekenhuizen en andere laboratoria. De trend in die sector is schaalvergroting; de laboratoria worden groter. Met de druk op de zorg die overal wordt gevoeld moet ook het werk in en om een laboratorium zo efficiënt mogelijk uitgevoerd worden. Snelheid is dan van belang, maar zeker ook gebruiksgemak, zodat wellicht mensen met iets minder scholing ook met de apparatuur kunnen werken. Met automatisering kun je dat realiseren, maar dan is er nog een enorm voordeel: je krijgt zo ook méér consistentie in je onderzoek, omdat de kans op menselijke fouten wordt verminderd. Kortom: automatisering helpt op vele fronten om de zorg voor mensen wereldwijd te verbeteren. Het inspireert mij om dáár met een team iedere dag aan werken.”
Detectie van bacteriën
Covid heeft de wereld goed wakker geschud als het gaat om het gevaar van virussen, maar ook bacteriën en hun resistentie voor antibiotica zijn een groeiend probleem, aldus De Haan. “Ook daarin kunnen wij iets betekenen. Wij hebben nu al computerprogramma’s die de detectie van bacteriën aanzienlijk versnellen, zodat je ook sneller het juiste antibioticum kan geven. Het gevolg is dat je met het gebruik van medicijnen minder met hagel schiet, waarmee je de kans op resistentie verkleint.”
Dat BD Kiestra voor de gemeente Smallingerland een belangrijke loot aan de economische stam is, zal duidelijk zijn. Bij het bedrijf werken dan ook zo’n 250 mensen. En dat aantal zal in 2023 snel stijgen, omdat er een uitbreiding aan zit te komen. “Dat is eigenlijk voor deze hele regio goed nieuws”, zegt De Haan. “Toen wij net door de Amerikanen waren overgenomen groeiden we hard en kregen we er een enorme markt bij. Destijds hebben we om die reden een deel van het assemblageproces verplaatst naar een externe partner in Canada. Nu zijn we zover dat we het liever weer in eigen huis in Drachten doen. Dat zal werkgelegenheid opleveren voor nog eens 25 mensen.”
Succes
Het gevolg van deze keuze is dat BD Kiestra op de vestiging Drachten óók fysiek gaat uitbreiden. En gelet op het economische belang zal het niemand verwonderen dat de gemeente op alle fronten meewerkt om die uitbreiding tot een succes te maken. “We willen in april 2023 alles draaiende hebben en dat is echt een enorme kluif. Dan is het heel prettig dat een gemeente met ons meedenkt en vroegtijdig aangeeft waar we allemaal rekening mee moeten houden. Hierdoor kunnen wij ons vooral richten op onze eigen processen.”
Tegelijk met de groeiambitie dient zich de uitdaging aan van het vinden van het juiste personeel. “We zoeken vooral mensen Mechatronica, op mbo-niveau. Die zijn redelijk schaars, maar ik ben wel optimistisch dat we ze gaan vinden. We staan bij onze zoektocht naar mensen niet alleen; ook het innovatiecluster Drachten waar wij lid van zijn kan misschien helpen. We zijn bijvoorbeeld al aan het verkennen of er bij de ene partij wellicht mensen boventallig worden, die bij ons weer door zouden kunnen. Het zijn nog maar verkenningen, maar met zo’n manier van denken kom je samen vaak wel een stuk verder. Dat is ook de hele sfeer die voor ons ondernemen vanuit Drachten kenschetst. We hebben met z’n allen wel wat voor elkaar over.”