BHV Centrum Friesland vaart op jarenlange praktijkervaring

augustus 8, 2022

Geen bedrijf, fabriek, school of instelling kan zonder ‘BHV-ers’ ofwel mensen die zich willen inzetten voor de bedrijfshulpverlening. Daar loopt niet altijd iedere medewerker warm voor. “Regelmatig denken medewerkers of BHV-ers dat ze het nu wel weten en hebben ze geen zin in weer datzelfde verhaal,” vertelt Klaas Bergsma van BHV Centrum Friesland. “Ik begrijp dat. Er zijn nu eenmaal die kennis en regels die altijd de basis vormen, maar er is meer.” Dat ‘meer’ zit ‘m vooral in de details en de specifieke kenmerken voor een bepaalde locatie van een specifiek bedrijf. “Dát is de reden dat wij de BHV-opleidingen vooral op locatie geven. Daar kunnen we echt iets voor een bedrijf betekenen en de opleiding op maat geven. Dan gaat het om kennis die helemaal op de praktijk en die specifieke locatie is afgestemd, inclusief bijvoorbeeld een op maat gemaakt bedrijfsnoodplan. Dat is de kracht van onze opleiding.”

Klaas Bergsma was jarenlang ambulancechauffeur en verzorgde regelmatig reanimatiecursussen. “Er werd mij in 2016 gevraagd een AED af te leveren bij de brandweerkazerne in Leeuwarden. Ik raakte er in gesprek met bevelvoerder Walle Jelsma. Ik vertelde hem dat ik vaak werd gevraagd om een BHV-cursus te geven, maar geen kennis had van de problemen bij een brand en dat ik dat niet uit een boekje wilde leren. Ik ben een man van de praktijk. ‘Ik heb dat net andersom’, vertelde Walle.”

Het ondernemersbloed van Bergsma ging sneller stromen

Het ondernemersbloed van Bergsma ging sneller stromen. “Dan hebben wij elkaar gevonden, vriend,” zei hij tegen Jelsma. Ze gingen samen aan de slag om een opleiding op papier te zetten, elk vanuit hun eigen ervaring en expertise. Een jaar later was BHV Centrum Friesland een feit.

Bij het Centrum werken inmiddels ook 12 andere medewerkers. “We startten in 2017 met het verzorgen van een opleiding voor een tweemansbedrijf, inmiddels zijn dat ook grotere bedrijven zoals het afvalverwerkingsbedrijf Omrin, zorggroep Noorderbreedte en Scheepswerf Damen. Daar moeten we soms ook voor naar het buitenland.”

‘Onze kracht is dat we op locatie werken’

Bergsma legt uit dat ze het liefst op locatie willen werken en daar ook de tijd voor nemen. “Daar hebben we medewerkers voor nodig, maar het is niet het doel om per se groter te groeien. We zijn al gegroeid van een kofferbak en aanhangwagen tot een garagebox, en nu een pand aan de Zwettestraat. We willen te allen tijde de kwaliteit bewaken en grip houden op de werkzaamheden. Daar gaat het ons om.” Zowel Bergsma als Jelsma waren tot voor kort nog op te roepen als ambulancechauffeur of brandweerman, het blijven immers mannen van de praktijk. “Maar die 25 jaar ervaring die elk van ons heeft, hoeft niet meer overtroffen te worden. We hebben veel plezier in ons huidige werk en hebben onze handen er vol aan.”

Vergelijkbare berichten