De sector heeft het helemaal gehad met het kabinet dat deze lente uit elkaar viel. Slechts 5 procent ziet een coalitie met CDA, PvdA en ChristenUnie nog zitten. Bouwers willen een ander Haags geluid. Ruim een kwart prefereert een rechtse coalitie met VVD, CDA en PVV. Drie procent minder gaat voor een paars kabinet (PvdA, VVD, D66). Voor een linkse regering is 15 procent te porren. De VVD is onder bouwers veruit de meest populaire partij. Ruim een derde loopt weg met lijsttrekker Mark Rutte.
De PvdA en D66 vallen met 9 procent van de stemmen net iets beter in de smaak dan het CDA, dat 8 procent krijgt. De voornamelijk mannelijke respondenten (70 procent) wensen een vrouwelijke minister van Verkeer in Waterstaat. VVD-coryfee Neelie Kroes voert met 26 procent duidelijk de ranglijst aan. Ook partijgenoot Annemarie Jorritsma laat met 17 procent de CDA-bestuurders Elco Brinkman en Cees Veerman achter zich. Zij kregen respectievelijk 297 en 294 stemmen. Vijf procent ziet in Theo van der Kuil, oud-voorzitter van MKB Infra, de ideale opvolger van asfaltminister Eurlings. Een terugkeer van Brinkman in de politiek valt in goede aarde bij een derde van de deelnemers aan de enqu(ee)te. Ruim een kwart behoudt hem liever voor de sector. Als voorzitter van Bouwend Nederland krijgt hij meer voor elkaar, redeneert een deel. Anderen vinden het gewoon een slecht idee. In de politiek zouden meer mensen uit de bouwsector actief moeten zijn, vindt 72 procent. Liever niet, oppert 12 procent, want de culturen botsen te veel. Oog voor de aannemerij heeft slechts een enkel Kamerlid, redeneert 46 procent. Een kwart oordeelt dat de bouw als thema te ingewikkeld is voor het parlement. Volgens een vijfde is de aannemerij niet sexy genoeg voor politici. Bouwkennis is volgens 5 procent voldoende aanwezig in de Tweede Kamer.
18 procent van de architecten is van plan te gaan stemmen op VVD, gevolgd door Groen Links met 16 procent en D66 met 13 procent.
Het stemgedrag van architecten verschilt hiermee significant van andere partijen in de bouwkolom. Zij gaven de VVD ruim 35 procent van de stemmen.
Ook wat de coalitie betreft, verschillen architecten aanzienlijk van hun collega’s in de bouwkolom. Terwijl 54 procent van de architecten stemde voor linkse coalities (PvdA, D66, Groen Links of PvdA, VVD, D66) stemde de rest van de bouwkolom vooral voor rechtse coalities (CDA, VVD, PVV).
Voor meer informatie en het volledige onderzoek: http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/06/03/Bouw-kiest-rechts-of-paars.html