Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn: een economie zonder afval. Ieder jaar stijgt de vraag naar producten doordat het aantal consumenten stijgt. De grondstoffen die nodig zijn voor het maken van de producten worden steeds schaarser en duurder. Daarbij worden producten na gebruik op een steeds groter wordende vuilnisbelt gegooid. Om de circulaire doelstelling te bereiken moet er iets veranderen.
Afval als grondstof
Douwe Jan Boersma, directeur van OPnieuw!, wil aan de slag met afval door circulair te ondernemen. “Producten die anders op de afvalbelt belanden, kopen we op en vervolgens maken we er nieuwe producten van. Zo schaffen wij bijvoorbeeld oude NS-treinonderdelen aan die als grondstof dienen voor onze zelfontworpen producten. Op die manier hoeven we voor onze producten geen nieuwe grondstoffen aan te boren én zorgen we voor minder afval”, aldus Douwe Jan. De NS-treinonderdelen komen uit treinen die wegens ouderdom gesloopt worden. Ook NS wil volledig circulair worden en zoekt steeds naar mogelijkheden om dit doel te bereiken. Tijdens de demontage van een trein worden veel onderdelen reeds door NS zelf hergebruikt. Zo is de demontage van een trein bijna circulair.
Een tweede leven voor treinstoelen
Treinonderdelen zoals plafondplaten, vloeren en de bekledingsdelen van de treinstoelen kunnen niet door NS zelf worden hergebruikt. Daarom worden deze verkocht aan bedrijven die de onderdelen wél kunnen hergebruiken. OPnieuw! maakt van de treinonderdelen producten zoals de NS duo-treinzit. Dit treinbankje wordt gemaakt van een tweedeklas bank van de sprinter SGM-treintoestellen. Met nieuwe bekleding, een bamboe frame en onderstel ontstaat vervolgens een treinbank met een retro uitstraling. Ook van NS-treeplanken worden nieuwe meubels gemaakt, zoals stapelstoelen en zelfs een schommel. De meubels zien er aantrekkelijk uit, maar het belangrijkste is dat ze circulair ontwikkeld worden en duurzaam zijn!
Voor meer informatie kijk op: www.opnieuw.nl