De week van Hester van der Werff

april 3, 2023

Het werk van een ondernemer gaat altijd door. Maar de maandag is wel een belangrijke dag, het begin van een week waarin weer doelen bereikt kunnen worden. Vandaag duiken we in de week van Hester van der Werff, Initiatiefnemer/Coördinator bij Stichting De Kleine Boerderij. Hoe ziet haar agenda eruit en wat houdt haar bezig?

Waarin onderscheiden jullie je?

Wij geven alles wat we produceren weg. Dat lijkt me best onderscheidend haha! Onze stichting heeft als doel onbespoten groenten te kweken en deze ter beschikking te stellen aan mensen met een kleine beurs. We merken dat nu alles duurder wordt er meer en meer mensen zijn die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Wij vinden dat groenten beschikbaar moeten zijn voor iedereen; iedereen moet gezond kunnen eten en vooral ook zijn kinderen gezond eten kunnen geven. Daarom zijn wij gestart met stichting De Kleine Boerderij: groenten voor iedereen!

Wat vind jij als ondernemer het mooiste van je vak?

We zijn onze stichting eind vorig jaar begonnen naar voorbeeld van Stichting Sociaal en Vitaal in Nieuwehorne. Zij voorzien wekelijks 300 huishoudens van groenten. Dat vond ik zo geweldig, dat wilde ik ook voor onze regio.

Van Loraine Westerneng (stichting Sociaal en Vitaal) heb ik geleerd dat mensen groenten geven één ding is, maar dat de magie gebeurt als mensen zelf komen oogsten: ze komen op de tuin, nemen hun kinderen mee, raken verbonden met hun eten. Kinderen leren waar groenten vandaan komt, oogsten hun eigen worteltjes en eten een komkommer zo van de plant. Van jongs af aan groenten leren eten, daar heb je je hele leven profijt van. Ik kan mij voorstellen dat dat het allermooiste is van ons werk.

Waar wil je over 5 jaar na nu staan, als ondernemer?

Over 2 jaar hebben we onze sociale groententuin uitgebreid naar 6.000m2 en voorzien we meer dan 180 huishoudens wekelijks van groenten. Over 5 jaar heeft elk dorp of stad een sociale groentetuin waardoor lokale groenten voor iedereen beschikbaar zijn. Alle klassen op de basisschool in de buurt zijn op een of andere manier betrokken bij de tuin: kinderen komen zaaien, oogsten en natuurlijk eten van de groenten in de tuin. Ik hoop dat onze stichting hier aan kan bijdragen door andere initiatieven op dit gebied te ondersteunen met kennis en kunde.

Noem eens 1 afspraak die je voor de komende week in de agenda hebt staan. Wat springt eruit, waar verheug je je op? En waarom?

Elke donderdagochtend om 09:00 uur komen de vrijwilligers van De Kleine Boerderij helpen op de tuin. Dat vind ik ontzettend leuk en gezellig. Samen toveren we 1200m2 ruwe grond om tot een prachtige sociale moestuin. Ik vind het leuk om te merken dat iedereen weer iets anders uit het werk haalt: de een wil graag meer mensen ontmoeten, de ander vindt het werken op de tuin rustgevend en weer een ander wil graag meer leren over biologisch moestuinieren of permacultuur. Dat dit allemaal samenkomt op de donderdagochtend en er ook nog eens voor zorgt dat straks gezinnen hun groenten bij ons kunnen ophalen vind ik fantastisch.

Tot slot: welke ondernemerstip zou jij met iedere lezer willen delen?

Werk vanuit je passie, ga voor datgene dat je belangrijk en zingevend vindt. Ik werk meer uren dan ooit tevoren, maar omdat ik het leuk en zo belangrijk vind, voelt het nooit als overwerken.

Foto: Anna Westerhof

Vergelijkbare berichten