Marijke van der Woude hervatte per 4 maart haar werkzaamheden bij De Harmonie. Zij pakt onder meer de verbouwing en verzelfstandiging van De Harmonie verder op. Op termijn maakt zij plaats voor een nieuwe directeur/bestuurder. De directeur was de afgelopen maanden afwezig wegens verschil van inzicht tussen bestuur en directie. Dat is via mediation opgelost, waarin vertrouwelijkheid is afgesproken. Zowel bestuur als directie zijn content dat ze er samen uit zijn gekomen en gaan in vertrouwen verder. “We bedanken de omgeving – medewerkers voorop – voor de inzet, het vertrouwen en geduld”, aldus directie en bestuur.
De Harmonie viert zijn 150-jarig bestaan met een uitgebreid programma. De schouwburg is de afgelopen jaren een nieuwe koers ingeslagen. Waarbij het theater een brede opdracht uitvoert en meer samenwerkingen opzoekt in Leeuwarden en de wijde omgeving. Nadrukkelijk op zoek naar participatie, een uitgebreide rol rond educatie en het contact leggend met de vele verschillende groepen die in Friesland wonen. Kortom: meer in verbinding staand met de wereld om haar heen.
Verzelfstandiging en verbouwing
Van der Woude richt zich dit jaar onder meer op de voorbereiding van de verzelfstandiging en zal uiterlijk per eind dit jaar afscheid nemen en haar vizier op iets anders te richten. Bij de verzelfstandiging hoort een Raad van Toezicht-model (RvT) met een directeur-bestuurder. Het bestuur van De Harmonie maakt zichzelf ook klaar voor een overgang naar een RvT. In het kader daarvan heeft Marc Kuipers als voorzitter zijn termijn niet verlengd.
Over de verbouwing besloot onlangs het college van B&W en de gemeenteraad positief – als onderdeel ook bij vergroening binnenstad en ontwikkeling Ruiterskwartier. Van der Woude gaat de planvorming en voorbereiding verder mee ontwikkelen.
Bestuur en directie zien uit naar de verdere samenwerking en de viering van het 150-jarig jubileum van De Harmonie met vertrouwen tegemoet. Van der Woude: “Ik heb zin weer aan de slag te gaan en de voorbereidingen voor het theater van de toekomst op te pakken. Het is aan mijn opvolger dat vervolgens weer verder te brengen.”
Jubileum
De Harmonie viert dit jaar zijn 150-jarig bestaan. De schouwburg doet dat met een jaar lang jubileumprogrammering, elke maand staat een voorstelling en thema centraal. Omlijst met vele verschillende samenwerkingen. Dit als een vliegwiel voor de nieuw ingezette koers. “Het theater bloeit. Het is levendig met artiesten, publiek en events. De Harmonie maakt zich op voor de volgende 150 jaar. De ingezette koers, vergroening en verbouwing bieden daarbij veel kansen voor theater en voor de stad”, aldus waarnemend voorzitter Wendy Zuidema-Haans.
De Harmonie
De Harmonie is in 1874 opgericht, en uitgegroeid tot de stadsschouwburg voor Leeuwarden en omgeving. Het theater is uitgegroeid tot de verlengde huiskamer van velen. Met ruim 1700 stoelen, verdeeld over drie zalen, en jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers is De Harmonie een van de grootste theaters van Nederland. Met een belangrijke positie in Friesland.
Onze brede opdracht is om zoveel mogelijk mensen uit stad en de provincie in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Hierbij nemen we onze rol als venster op de wereld serieus, met artiesten uit de eigen regio naast internationale makers en de top van het Nederlandse theateraanbod. Vaste bespelers van De Harmonie zijn gezelschappen als het Noord Nederlands Orkest, Ivgi &Greben, Pier21, NITE en Club Guy & Roni. Daarnaast werkt De Harmonie samen met vele andere culturele, maatschappelijke en onderwijs organisaties uit Leeuwarden en Friesland. In 2024 viert De Harmonie haar 150 jarig-jubileum met een speciaal programma gedurende dat hele jaar. Te volgen op harmonie.nl/150jaar.