Provincie Fryslân heeft, in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein, met succes een Horizon EU-subsidie voor het project Soilcrates aangevraagd. Onlangs hebben alle betrokken partners de samenwerkingsovereenkomst getekend, waardoor nu €12 miljoen voor de uitvoering van dit project beschikbaar komt. Dit initiatief heeft tot doel om deel te nemen aan de EU Mission on Soil voor gezonde landbouwbodems en is gericht op het opzetten van een Living Lab in onder andere Noord-Nederland. Deze regio zal de komende vier jaar dienen als experimenteerruimte waar kennis wordt opgebouwd en gedeeld op regionaal, nationaal en internationaal niveau.
Op dit moment is ongeveer 60-70% van de bodems in de Europese Unie beschadigd als gevolg van niet-duurzaam landgebruik en vervuiling. Het Soilcrates consortium, bestaande uit 21 partners uit verschillende landen en sectoren, erkent het belang van gezonde bodems en werkt samen aan de doelen van de EU-missie ‘A Soil Deal for Europe’. De ambitie van Soilcrates is om vier duurzame en dynamische proeftuinen (Living Labs) op te zetten in Nederland, Frankrijk, Ierland en Spanje. Met als doel de gezondheid en biodiversiteit van de bodem te monitoren, de bodemstructuur en -gezondheid te verbeteren en kennis over de bodem in de samenleving te vergroten.
Horizon-programma
Project Soilcrates is onderdeel van het Europese Horizon-programma, dat zich richt op onderzoek en innovatie. De provincie Fryslân is de leadpartner van het project, met Hogeschool Van Hall Larenstein als inhoudelijk partner. Ook zijn de landelijke kennisinstituten Stichting Wetsus, Wageningen Universiteit en het Louis Bolk Instituut aangehaakt bij het project.
Voorbeeld voor de EU
Het ingediende project omvat de drie noordelijke provincies als één Living Lab, waarin een groot aantal vooraanstaande voorbeelden, gericht op gezonde landbouwbodems is opgenomen. Hiermee worden de provincies Fryslân, Drenthe, Groningen en Noord-Nederlandse kennisinstellingen prominent op de kaart gezet voor kennisontwikkeling en -uitwisseling over gezonde landbouwbodems. De verwachting is dat dit zal leiden tot spin-off samenwerkingsprojecten op zowel Europees als landelijk niveau. Uiteindelijk zal het Living Lab deel uitmaken van honderd Living Labs binnen de EU Soil Mission. Dit maakt Noord-Nederland tot een voorbeeld voor de EU en draagt positief bij aan de uitstraling van Fryslân als provincie met expertise op het gebied van landbouw.
Van 7 t/m 9 oktober ontmoeten alle partners elkaar voor het eerst tijdens de kick-off meeting in Leeuwarden.