Hoe gaan jullie te werk?
“Wat we nu vooral doen is het regionaal verzamelen van resthout-stromen. Allemaal schoon hout van A-kwaliteit: blokjes zaagsel die overblijven bijvoorbeeld. Daarnaast werken we samen met regionale afvalverwerkers in de noordelijke drie provincies.” De ambitie van Fripel is om zowel de input als de afzet binnen een straal van zo’n vijftig kilometer rond Drachten te houden. “Regionaal, duurzaam en circulair: zo willen wij werken. Dan moet je niet willen dat jouw materiaal en pellets honderden kilometers moeten afleggen. En wij werken nadrukkelijk alleen met resthout, niet met hout uit productiebossen of uit verse boomkap.”
Wat is Fripel van plan?
Fripel doet er veel aan om de informatiedichtheid over deze manier van verwarming te vergroten. Zo is er lokaal al een brief met flyer verspreid, filmpjes gemaakt op social media waarin de voordelen worden uitgelegd van het gebruik van pellets als energiebron met een hoog rendement. Hierin wordt ook Nordpellets geïntroduceerd: het eigen merk van de regionale Drachtster pellet. “Wie weet komt er ook nog een oostelijk, westelijk en zuidelijk merk. Maar de grondstof voor die pellets zal dan ook weer regionaal in die omgeving worden verzameld en het eindproduct wordt in diezelfde regio afgezet. Wij voelen ons verantwoordelijk voor fossielvrij denken en doen en blijven ook op die manier ons steentje bijdragen.”
Wat is jullie einddoel?
Het maken van pellets is maar een deel van het verhaal. “Wij willen uiteindelijk warmte gaan verkopen”. Wij plaatsen de ketel in combinatie met andere systemen zoals zonneboiler en zonnepanelen een hybride en slim systeem. En zorgen natuurlijk voor duurzame brandstof: een ondernemer wil ontzorgd worden. Die wil alleen zeker weten dat zijn pand continu verwarmd wordt, op een duurzame manier.
De productielijn draait, Fripel is er klaar voor. “Wij zijn verreweg de goedkoopste en bieden hoge kwaliteit. Wij kunnen het waarmaken.” Directeur Ruben Hut besluit: “We moeten nu echt gaan vlammen!”