Ervaren hsb-bouwer VDM Woningen signaleert: ‘Houtsysteembouw neemt een gigantische vlucht’

januari 3, 2024

Ineens wil iedereen er één: een woning met een houten casco. Particulieren, gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars zien in toenemende mate de voordelen in van houtsysteembouw (hsb). VDM Woningen is, zoals algemeen directeur Jan van der Meer vertelt, de enige die hier al veertig jaar ervaring mee heeft. “Op basis van houtsysteembouw ontwikkelen en bouwen wij woningen met een visie: wij willen woonwaarde creëren voor nu én de komende generaties.”

Als ruw vurenhout, afkomstig uit duurzame productiebossen in Scandinavië, komen de FSC-gecertificeerde planken aan de voorkant de fabriek binnen. Na een bijna volledig geautomatiseerd productieproces gaan complete woningelementen aan de achterkant de fabriek weer uit. Kozijnen, dakramen, gipswanden, isolatie en zelfs installaties zitten er al in. “We kunnen er niet meer omheen, de bouwsector moet verduurzamen en inspelen op de flexibiliteit van de woningopgave. Dat doen wij op industriële wijze en met het biobased materiaal hout.”

250 woningen per jaar: iedere woning uniek
Van der Meer: “Jaarlijks realiseren we zo’n 250 woningen. Daarvan gaan er momenteel veel naar Groningen: we hebben al voor meer dan 600 gezinnen een veilige woning mogen realiseren. Juist houtsysteembouw is zeer geschikt voor aardbevingsbestendig bouwen.” Af en toe wordt er nog gedacht dat alleen standaard woningstijlen kunnen worden gebouwd met houtsysteembouw, maar niets is minder waar. Dat bewijst VDM Woningen met gerealiseerde woningen in alle verschijningsvormen, van compacte starterswoning tot luxe herenhuizen. VDM Woningen heeft zelf een architect voor het ontwerp van woningen, maar werkt ook vaak samen met externe architecten. “We bouwen fabrieksmatig, maar leveren maatwerk voor zowel particuliere woningen als klein- en grootschalige nieuwbouwprojecten. Geen enkele woning die uit onze fabriek komt is hetzelfde.”

Circulair en biobased bouwen
Jan van der Meer vervolgt: “VDM Woningen heeft de afgelopen jaren een prachtige groei doorgemaakt en kan dankzij vergaande automatisering met hetzelfde aantal mensen meer werk doen.” Dat moet ook wel, want de vraag naar hsb heeft de laatste twee jaar een gigantische vlucht genomen. “Dat komt ook doordat circulair en biobased bouwen steeds hoger in het programma van eisen staat. Het streven is om in 2050 volledig circulair te bouwen in Nederland. Daartoe wordt richting 2030 de wetgeving al aangescherpt. VDM Woningen is hierin al heel ver, dat blijkt ook uit de hoge scores op het gebied van duurzaamheid van materiaalgebruik, losmaakbaarheid en hergebruik.”

Steeds meer partijen kloppen aan bij VDM Woningen. Zij treffen een bouwer die niet alleen duurzame woningen produceert, maar dat ook nog eens doet in een energieleverende fabriek. “Wij wekken energie op middels 3200 zonnepanelen en houden zelfs energie over. Als het in de winter nodig is verwarmen we de fabriek en de kantoren middels houtspaanders uit onze eigen machines. We hebben dan ook nauwelijks restafval.”

Stikstof en CO2-uitstoot
Stikstof is momenteel een grote opgave in de woningbouw, maar ook daar heeft VDM Woningen met hun houtsysteembouw weinig last van. “Bij elke vergunningsaanvraag moeten we een stikstofberekening indienen, die komt met onze bouwmethode altijd op nul uit. Onze CO2-uitstoot is ook heel laag. Wij hebben voor één woning maar vijf vrachtwagens met onderdelen nodig, veel minder dan als je bouwt met beton of kalkzandsteen. We laden bovendien zo slim mogelijk: onze vrachtwagens gaan altijd efficiënt volgeladen richting de bouw.”

Tien woningen in vijf dagen
Op die bouwlocaties zet VDM Woningen vervolgens in hoog tempo woningen neer. Van der Meer vertelt: “We bouwen een plan van tien sociale huurwoningen in vijf dagen. In vijf dagen staat het casco er, is alles wind- en waterdicht en zitten de ramen en kozijnen erin. Ook de installaties zitten dan in de wanden.” Van der Meer benadrukt: ““We maken alle onderdelen zelf, hebben een eigen kozijnenfabriek in Woudsend én ons eigen installatiebedrijf. We hebben alle disciplines in eigen huis en daardoor kan de opdrachtgever altijd volledig op ons rekenen.”

Voor de komende jaren verwacht Van der Meer dat de vraag naar hsb-woningen alleen maar groeit. “Er worden nu veel hsb-fabrieken neergezet, maar wij zijn de enige die al veertig jaar ervaring hebben. Bovendien leveren wij echt een totaalproduct, waarbij de kwaliteit de rode draad vormt. Wij bouwen op efficiënte en duurzame wijze woningen waarin het gezond en plezierig wonen is. Iedereen die dat aanspreekt kan bij ons terecht.”

www.vdm.nl

Vergelijkbare berichten