Voor tuinders in de regio én daarbuiten is het model gratis aan te vragen via Westergozone.nl.
In de glastuinbouw worden de laatste jaren steeds meer kassen verlicht door middel van assimilatiebelichting. Belichten verhoogt de productie en de trend van de laatste jaren laat zien dat zowel het belichte areaal als de belichtingsintensiteit toeneemt. In Fryslân wordt nog relatief weinig belicht, maar een ontwikkeleing in deze richting wordt niet uitgesloten. LTO Nederland en de Stichting Natuur en Milieu sloten in 2004 een landelijk convenant met de glastuinbouwsector: het “Besluit Glastuinbouw”. Hierin staan voorschriften om lichthinder door assimilatiebelichting te beperken. Sindsdien wordt het convenant regelmatig aangescherpt.
Vooral in Friesland, waar het door het landelijk karakter ‘s nachts relatief donker is, valt de lichtuitstoot van kassen extra op en is deze ongewenst voor omwonenden, flora en fauna.
Voor tuinders heeft het beperken van de lichtuitstoot direct gevolgen voor het klimaat in de kas en daarmee voor hun energieverbruik en productie. Dit komt omdat bij het lichtdicht maken van de kas minder goed geventileerd kan worden waardoor de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen oplopen. Om zo goed mogelijk te telen en tegelijkertijd onder de lichtuitstootnorm te blijven moeten tuinders een optimum zien te vinden tussen zaken zoals het type schermdoek, de schermregeling, de belichtingsstrategie en klimaatinstellingen.
Vanuit Waddenkas is geld beschikbaar gesteld om dit potentiële probleem goed op te lossen.
Het hiermee ontwikkelde simulatiemodel ondersteunt tuinders in hun keuzemogelijkheden en laat vooraf in simulatie zien wat de effecten zijn van de verschillende opties op kasklimaat en productie.