Friese Milieu Federatie leert Friezen hoe energieprojecten de lokale natuur kunnen versterken 

februari 7, 2025

Leeuwarden – De energietransitie is in volle gang en dat biedt een goede kans om niet alleen duurzame energie op te wekken, maar ook om de Friese natuur en biodiversiteit te versterken. De Friese Milieu Federatie (FMF) start op woensdag 2 april 2025 met een nieuwe editie van de Training Energieboswachter. Deze training biedt enthousiaste en betrokken Friezen de kans om zich te ontwikkelen tot burgerexpert op het gebied van natuurinclusieve zon- en windparken. Zij leren tijdens de training de ecologische impact van energieprojecten beoordelen en weten naderhand hoe onze energietransitie juist kan bijdragen aan natuurontwikkeling. 

Zon- en windparken bieden kans voor natuurversterking 
Om aan onze energievraag te kunnen blijven voldoen, zijn zon- en windparken onmisbaar. Deze energieprojecten bieden ook een kans om de lokale natuur een boost te geven. Door slimme aanpassingen in de inrichting kunnen ze bijdragen aan natuurherstel en -versterking. De Training Energieboswachter leert deelnemers hoe deze kansen optimaal benut kunnen worden binnen het Friese landschappen.

Burgerexperts realiseren positieve impact voor Fryslân
Tijdens de training leren de deelnemers over de ecologische meerwaarde die (nieuwe en bestaande) zon- en windprojecten kunnen bieden, en hoe dit in de praktijk toegepast kan worden. Daarnaast worden handvatten geboden om omgevingsplannen te interpreteren en beoordelen. Door de nieuw opgedane kennis direct toe te passen tijdens de praktijkoefening, wordt deze tastbaar en kan er meteen tot actie worden overgegaan. Na het volgen van deze training weet men wat nodig is om met energieprojecten de lokale natuur en biodiversiteit een boost te geven. 

Programma en deelname
De training start op 2 april 2025 en omvat zeven bijeenkomsten verspreid over tweeënhalve maand. Thema’s als gebiedsanalyse, biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp van energieprojecten komen aan bod. Deelnemers werken aan een praktijkopdracht en worden begeleid door deskundigen van de FMF en gastsprekers. Na afronding ontvangen zij een certificaat en worden onderdeel van een expertpool. De totale tijdsinvestering bedraagt ongeveer 50 uur, inclusief zelfstudie en praktijkopdrachten. De FMF vraagt deelnemers om een eigen bijdrage van €49,- per persoon. Aanmelden kan tot uiterlijk 31 maart. 

Meer informatie en aanmelden: https://www.fmf.frl/training-energieboswachter/

Vergelijkbare berichten