Sjouke uit Franeker vertrok donderdag 25 mei vanuit Den Haag voor een vierdaagse tocht naar Parijs. Zijn missie: geld bij elkaar fietsen voor hartonderzoek.
Dat is hard nodig: Nederland telt op dit moment 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. Sjouke maakt van dichtbij mee wat dat betekent. Zijn vader kreeg een hartstilstand. “Mijn moeder trof hem levenloos aan, nadat hij terugkwam van de schapen. Mijn broer, die naast hen woont, hoorde haar geschreeuw. Hij is meteen is gestart met reanimeren. Er kwamen gelukkig snel burgerhulpverleners ter plaatse. Dankzij de snelle hulp en de inzet van de AED leeft mijn vader nog. Toch zijn er onzekerheden, hij heeft in moeten leveren. Het is een emotionele rollercoaster, waar je in terecht komt.”
Zadelpijn
In totaal staan er donderdag 39 deelnemers aan de start. Allemaal hopen zij de tocht van 600 kilometer te volbrengen. Deze verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125-175 km. Dat betekent elke dag zo’n 6 tot 8 uur op de fiets. “Een enorme prestatie. Vooral de laatste etappes zijn pittig vanwege de hoogtemeters. Dan moeten de fietsers flink op de pedalen en slaan de vermoeidheid en zadelpijn toe,” vertelt Annelieke Bosma, die de fietstocht namens de Hartstichting organiseert.
Moeilijke periode
Sjouke bereidde zich goed voor. Hij heeft zo’n 2500 kilometer gefietst, deed onder meer mee aan de Amstel Gold Race en zat op de hometrainer. Met de fietstocht wil hij een moeilijke periode afsluiten. “Mijn ouders, we zijn Friezen, praten niet over emoties. Maar mijn vader was in tranen, dat ik deze fietstocht wilde maken. Mijn moeder gaat mee als vrijwilliger. Voor ons als gezin is het heel bijzonder. Ik heb er vooral veel zin in. Het liefst ga ik morgen al weg.”
In beweging komen
Alle fietsers samen hebben een bedrag van ruim 60.000 euro bij elkaar gebracht. Met het geld gaan wetenschappers onderzoek doen naar betere behandelingen en het eerder opsporen van hart- en vaatziekten. Annelieke Bosma: “We zijn de deelnemers dankbaar voor hun bijdrage aan het onderzoek. Hiermee kunnen onderzoekers stappen zetten. We hopen dat deelnemers anderen inspireren om ook in beweging te komen. Al was het maar voor je eigen hartgezondheid.”