Fripel uit Drachten is een nog jonge onderneming die zich richt op het maken van hoog rendement pellets geproduceerd van A-kwaliteit resthout uit de regio. De afgelopen jaren is volop geïnvesteerd in de optimalisatie van het productieproces. “Fripel is er klaar voor, maar we moeten hard werken voor onze marktpositie,” vertelt CEO Ruben Hut.
Fripel speelt in op de groeiende vraag naar hernieuwbare energie. Het doel is om met de pelleteerfabriek bij te dragen aan de circulaire economie in de regio Noord-Nederland en zo te werken aan een duurzame toekomst. Houtpellets van Fripel zijn volgens Hut bij uitstek geschikt om efficiënt te verwarmen. “Moderne verwarmingsketels op basis van houtpellets doen niets onder voor traditionele gasketels.”
Voor elk bedrijf, elk gebouw, elke particulier en ieder huis bestaat een technische oplossing die aansluit op de aard en omvang van de energiebehoefte, stelt Hut. Toch is de markt afwachtend, met name ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kijken de kat uit de boom. Onbekendheid speelt daarbij een rol, aldus de CEO, die spreekt van koudwatervrees.
Dankzij de in de afgelopen jaren opgedane ervaring is het productieproces van pellets uit resthout dusdanig verbeterd ten opzichte van de eerste producties uit 2019 dat de kwaliteit volgens Hut vergelijkbaar is met andere pellets. Een pellet cv-ketel heeft wel net als op gasgestookte apparaten regulier onderhoud nodig. Hut: ”Dat wordt nog wel eens vergeten. Bij storingen wordt vaak zeer onterecht naar de pellets verwezen.”
Fripel heeft een voet aan de grond bij de consumentenmarkt, maar wil vooral het midden- en kleinbedrijf bedienen. Ondernemers wachten volgens Hut op politieke duidelijkheid bij de te varen koers voor de gewenste energietransitie. Nederland loopt internationaal gezien achter, stelt de CEO. “Het systeem van pellets wordt in Europa zeer breed toegepast, zo ver zijn wij nog niet.”
Voor MKB-bedrijven is Fripel bezig met een verwarmingssysteem met een pelletketel als basis waarop zonnepanelen, warmtepomp, warmteboiler en gasinstallatie kunnen worden aangesloten. “Een hybride-systeem dat we vergelijkbaar met de Gaswacht aanbieden met opties tot: lease, koop en onderhoud. Ideaal voor ondernemers die de komende jaren moeten verduurzamen maar niet weten hoe. Wij regelen dat!”
Nederland wil van het gas af, voor de gewenste energietransitie kan volgens Hut met het systeem van Fripel snel een slag worden gemaakt. “Je kunt bij wijze van spreken morgen beginnen en het is ook nog goedkoper.” Fripel zamelt regionaal afvalhout in en de verwerkte producten worden ook in de omgeving van Drachten afgezet. Hut: “We zijn de verbindende schakel in de regionale energiekringloop.”
In de toekomst hoopt Hut dat Fripel verspreid over Nederland vijf productievestigingen krijgt die ieder de eigen regio bedienen. “Dat is toekomstmuziek, maar als het ons lukt duurzamer en veel beter voor het milieu dan dat we ons hout helemaal uit Zweden, Oost-Europa en Amerika moeten halen. Onze werkwijze levert een aanzienlijk reductie van de CO2-uitstoot op.”
De in 2019 gestarte Drachtster onderneming heeft zeven man personeel en leidt met het oog op groei nieuwe mensen op. Hut: “De techniek is er klaar voor, het is nu zaak onze afzetkanalen uit te breiden. Daarvoor moeten onze producten nog beter bekend worden en weet je wat ook zou helpen? Dat we weer eens een ouderwetse koude en droge winter krijgen in Nederland, dat zou ons bedrijf echt een boost geven.”