GreenInclusive in Drachten zet zich al jaren in voor de transitie naar een duurzame Nederlandse (bouw)economie. Het bedrijf produceerde in 2023 meer dan 600 hectare hennep en brengt vanaf 1 oktober dit jaar een eigen isolatiemateriaal gemaakt van hennepvezels op de markt onder de naam Hempwool.
Hempwool wordt vanaf volgend jaar in de nieuwe isolatiefabriek van GreenInclusive geproduceerd, aldus commercieel manager Sander Veenstra van het Drachtster bedrijf. “We werken samen met Friese gemeenten, Vereniging Circulair Friesland en bouwbedrijven. De fabriek zal in de tweede helft van volgend jaar actief zijn. In de tussentijd vindt onze productie van isolatiematten in het buitenland plaats.”
Hempwool van GreenInclusive is een natuurlijk alternatief voor synthetische en minerale isolatiematerialen. Het is geschikt voor thermische en akoestische isolatie van daken, gevels, wanden en vloeren in nieuwe en bestaande woningen. “Hempwool is een hoogwaardig natuurproduct gemaakt van de vezels van de hennepplant. Het is lichtgewicht, ademend en komt van Nederlandse bodem.”
Hennep
De hennep wordt grotendeels geproduceerd door Friese boeren en de lokale productie zal de komende jaren alleen maar opgeschaald worden, gaat Veenstra verder. “We willen de komende jaren toe naar minimaal 1200 hectare hennep, waarvan het overgrote deel in onze eigen provincie zal worden geproduceerd.”
GreenInclusive begon met de productie van slechts 6 hectare hennep, maar door de toenemende belangstelling onder boeren ligt de productie dit jaar al boven de 600 hectare. “We proberen steeds meer boeren te interesseren voor de hennepteelt. We doen dit via infodagen of door bezoeken aan onze proefboerderij in Nieuwehorne te organiseren en op deze dagen kunnen we boeren kennis laten maken met hennep.”
Veenstra legt de voordelen uit van het natuurlijke product. “Hennep is een natuurlijke grondstof, die gemakkelijk is te telen onder vrijwel alle weersomstandigheden en hennep neemt veel CO2 op. De CO2, die wordt vastgelegd in de isolatiematerialen, kunnen we op de markt brengen en verkopen aan andere bedrijven en organisaties. Zij kunnen CO2-certificaten kopen als compensatie voor hun emissie.”
Vraag
Binnen GreenInclusive wordt gekeken hoe een steeds groter deel van de hennepplant kan worden gebruikt als duurzaam bouwmateriaal. “Na het maaien, drogen en persen wordt de hennep gescheiden en hou je een vezel-, hout- en stoffractie over. We gebruiken op het moment alleen de hennepvezel in het isolatiemateriaal, maar doen onderzoek om ook de hout- en stoffracties te gebruiken. Dit levert meer CO2 opslag op, die we weer kunnen wegzetten in de markt. En met die opbrengsten vergroten we het verdienmodel van onze betrokken agrariërs.”
Van groot belang is dat het gebruik van bouwmaterialen van natuurlijke producten – ook wel biobased genoemd – verder wordt gestimuleerd. “Aan de vraagkant werken we samen met Circulair Friesland. In de bouwwereld wordt duurzaamheid steeds belangrijker en daarbij spelen biobased producten, zoals Hempwool, een belangrijke rol.”
De hennepteelt moet de komende jaren een grotere slag gaan maken”, benadrukt Veenstra. Een toenemende vraag naar het biobased materialen zal zorgen voor meer opbrengsten en een stijging van de CO2 opslag en waarde. “Zo krijgt de transitie naar een duurzame economie steeds meer vorm.”