Het arbeidsrecht op de schop

december 23, 2014

Voor wie?

De WWZ richt zich onder andere op tijdelijke arbeidskrachten. In contracten korter dan zes maanden kan geen proeftijd meer opgenomen worden. Ook hebben werknemers na drie tijdelijke contracten in twee jaar recht op een vast dienstverband; momenteel is dit pas na drie jaar. Deze 'ketenbepaling' begint opnieuw als iemand er zes maanden niet heeft gewerkt, in plaats van drie maanden. Met betrekking tot ontslag gaat ook het nodige veranderen. Zo kan de werkgever niet zelf meer de ontslagroute kiezen. Bij bedrijfseconomische redenen of twee jaar arbeidsongeschiktheid is het UWV het adres, anders de kantonrechter. In plaats van een ontslagvergoeding komt er een transitievergoeding van ongeveer een derde maandsalaris per gewerkt dienstjaar. De WW-termijn wordt ook verkort, naar maximaal 24 maanden. En wie binnen een half jaar WW geen werk op eigen niveau vindt, moet alle arbeid accepteren.

Wiep Bosgraaf van Personeelsned gaat in de kerst editie van OF magazine uitgebreid in op de nieuwe wet Werk en Zekerheid

Werkzekerheid
Volgens Wiep Bosgraaf, directeur van uitzendbureau Personeelsned, beoogt de WWZ een gelijke behandeling van flexkrachten en vaste werknemers. “Het is goed dat de overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden de positie van flexkrachten willen verbeteren.” Het was ook hard nodig, aldus Jeroen Ten Brink van Fritech Personeelsdiensten in Buitenpost. “Het aantal flexwerkers is flink toegenomen. Jarenlang voor dezelfde werkgever werken is niet meer heilig. Daar moest de overheid dus iets mee gaan doen." Voor werkgevers zijn flexkrachten erg belangrijk, stelt Ten Brink. “Voor de continuïteit van een onderneming hoort een realistische flexibele schil bij goed ondernemerschap.” Mr. Ole Klabou van Klabou Advocaten uit Sneek, specialist in het arbeidsrecht, is gematigd positief over de WWZ. “De rechtspositie van tijdelijke werknemers wordt aanzienlijk verbeterd. Zij krijgen meer ‘werkzekerheid’ en komen eerder in aanmerking voor een contract voor onbepaalde tijd.”

Transitievergoeding
Klabou is ook te spreken over de ontslagregels. "Er komt bijvoorbeeld een transitievergoeding in de plaats van de huidige ontslagvergoeding. De transitievergoeding bedraagt ongeveer een derde van de ontslagvergoeding; het wordt voor werkgevers 'goedkoper' om iemand te ontslaan. Nu nemen werkgevers minder snel afscheid van een werknemer omdat die een behoorlijke ontslagvergoeding kan claimen." Voor werknemers ziet de raadsman ook pluspunten. “Zo is er vanaf 1 januari geen concurrentiebeding meer in een tijdelijk contract, uitzonderingen daargelaten. Werknemers worden daardoor minder belemmerd bij nieuw werk.” Dat flexibel personeel straks na anderhalf jaar al een tijdelijk contract krijgt bij een uitzendorganisatie is volgens Bosgraaf een goede zaak. "Er kan zodoende langer flexibel gewerkt worden via het uitzendbureau.” Ten Brink noemt de zogenaamde ‘aanzegplicht’; de werkgever moet een maand voor afloop van een tijdelijk contract, de werknemer informeren over het wel of niet verlengen van het dienstverband. "Anders moet hij een maandsalaris als boete betalen. Een goede regeling, hoewel ik denk dat de meeste werkgevers al netjes informeerden."

Jeroen ten Brink van Fritech gaat in de kerst editie van OF magazine uitgebreid in op de nieuwe wet Werk en Zekerheid

Uit beeld
Honderd procent tevreden zijn de drie niet. Klabou: "Dat werknemer en werkgever tegen een uitspraak van de kantonrechter, bijvoorbeeld over ontslag, hoger beroep kunnen instellen, daar ben ik minder blij mee. De kans op langslepende procedures wordt zo aanzienlijk vergroot. Bosgraaf vreest dat het echte flexwerken wordt beperkt. "Straks moet een flexkracht er zes maanden 'tussenuit' om weer met een schone lei te kunnen beginnen bij dezelfde werkgever. Daarmee raakt hij uit beeld bij die werkgever." Ten Brink ziet dit ook. “De toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt stopt niet met een wet. Ik denk dat de initiatiefnemers de arbeidsvoorwaarden tussen vast en flex meer gelijk hadden moeten trekken.”

Laat je informeren
Voor de werkzaamheden van Klabou, Ten Brink en Bosgraaf heeft de WWZ veel gevolgen. "Naar aanleiding van de WWZ ligt mijn bureau nu vol aanvragen voor een offerte”, zegt Ten Brink. “Fritech stelt samen met de werkgever vast hoe de flexibele schil er het beste uit kan komen te zien. Het gaat steeds meer om een HR-totaalpakket, met onder andere werving en selectie, payrolling, opleiden en personeelsplanning." Bosgraaf voorziet een groei in de uitzendmarkt. "Werkgevers hebben nog veel zorgen en zijn huiverig in het aannemen van personeel. Mijn advies: ga in gesprek met jouw (flex)uitzendbureau, daar hebben ze veel HR-kennis en goede ideeën om met de veranderingen om te gaan. Personeelsned neemt de zorgen weg. En voor flexkrachten die er zes maanden 'tussenuit' moeten, doen we ons uiterste best snel nieuw werk te zoeken." Klabou adviseert werkgevers en werknemers uitgebreid over de WWZ. "Naast het voeren van gesprekken doen wij dit via een nieuwsbrief en lezingen. Voor bedrijven maken wij kosteloos een scan van de arbeidscontracten. Vervolgens helpen we bij het opstellen van overeenkomsten die voldoen aan de WWZ-regels en geven we handreikingen.” Klabou geeft alvast een tip. “In een contract voor een half jaar mag geen proeftijd meer worden overeengekomen. Maar bij een contract voor zes maanden plus één dag kan dat wel.”

Delen via

Vergelijkbare berichten