Het verhaal achter 75 jaar commerciële club Leeuwarden

december 30, 2024

De Commerciële Club Leeuwarden (CCL) sluit een bijzonder jaar af. Een jaar waarin op diverse manieren aandacht is besteed aan haar 75-jarig jubileum. Met als slotevenement het jubileumfeest op (hoe toepasselijk) 15 november 2024, de Dag van de Ondernemer.

Een jaar geleden begon het brainstormen. Een ding stond vast: de CCL gaat niet alleen voor een feest maar men wil ook betekenis geven aan deze mijlpaal. Met als centrale vraag: hoe is de club gekomen tot wat het heden ten dage geworden is?

Dus dook men de archieven in bij het Historisch Centrum Leeuwarden en haalde men informatie op bij alle voormalig voorzitters die nog in leven zijn. Want hoe begon het ook alweer. Een korte geschiedenisles.

Het is 1949. Nederland probeert, na vijf verschrikkelijke jaren van oorlog, bezetting en een gebrek aan alles, de draad weer op te pakken. Tijdens de eerste naoorlogse Landbouwtentoonstelling ontmoeten de heren Hessel Pols (directeur Leeuwarder Autobusbedrijf) en Willem Riemersma (Rijksconsulent voor het Midden- en Kleinbedrijf) elkaar. De heren, beide jong, energiek en vol plannen, verstonden elkaar direct. Zo ontstond in deze tijd kort na de oorlog, waarin iedereen sterk behoefte voelde aan contact, het idee een aantal Leeuwarder zakenlieden bij elkaar te brengen, waarbij men bij toerbeurt iets wetenswaardigs zou kunnen vertellen over zijn eigen bedrijf – ook bepaalde ontwikkelingen in de stad zouden aanleiding tot een interessante uitwisseling van gedachten kunnen zijn.

Hoewel de eerste bijeenkomsten hooguit door 12 heren van een zekere statuur werden bezocht, groeide het ledenaantal al snel. En zo werd in 1949 de club onder de naam Stichting Zakencentrum Leeuwarden opgericht.

Terug naar 15 november 2024. Alle verkregen informatie vormde de basis om een prachtige tijdlijn van 75 jaar CCL | 75 jaar ondernemerschap in Leeuwarden als een bijna theatrale voorstelling neer te zetten.

In de betoverende ambiance en prachtig verlichte Grote Kerk werden de gasten direct verrast met een adembenemend optreden van dansgezelschap Ivgi&Greben, afkomstig uit de voorstelling ‘Nice to meet you’ – hoe toepasselijk voor een netwerkvereniging. Daarna volgde een sprankelende reis door de rijke geschiedenis van de club. (Oud-)voorzitters en bestuursleden zoals Jeroen Stek, Ruud Glas, Pieter Tuinman, Rob Lijzenga, Bote Galema en Diana Scheer brachten elk op theatrale wijze een tijdsperiode tot leven, ondersteund met muziek uit die jaren. Zo stond men stil bij de oprichting in 1949, de Frisiana in 1963, de naamsverandering 1985, het eerste vrouwelijke bestuurslid in 2004, Culturele Hoofdstad in 2018 en recent de coronajaren.

Burgemeester Sybrand Buma complimenteerde het ondernemerschap binnen de club en benadrukte, met een knipoog naar oud-voorzitter Pieter Tuinman – die vlak daarvoor een rijtje met prominente sprekers van de afgelopen jaren uit zijn hoge hoed toverde – dat spreken bij de Commerciële Club Leeuwarden haast een must is voor wie carrière wil maken. Wethouder Abel Reitsma nam namens de gemeente een bijzonder cadeau in ontvangst: het DNA van de Leeuwarder ondernemer, overhandigd door voorzitter Diana Scheer.

Alsof dat nog niet genoeg was, zorgde het Leeuwarder Pasveerkorps voor een verrassende wending met een spetterend optreden dat door de kerk galmde. Onder begeleiding van het 54-koppige korps vertrokken de feestgangers in stijl naar dansschool Saco Velt. Daar werd volop gedanst en geproost, met luxe hapjes en muziek van de band Boulevard en een energieke DJ.

www.cclweb.nl

Vergelijkbare berichten