Hoekstra Sneek: Familiebedrijf met oog voor de toekomst

december 13, 2024

In het hart van Sneek draait een familiebedrijf dat ver uitsteekt boven de traditionele transportonderneming. Hoekstra Sneek, onder leiding van Tjitze Hoekstra en echtgenote Christien Lycklama à Nijeholt, toont hoe moderne logistiek kan samengaan met maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

Rijke historie

Het familiebedrijf heeft een rijke historie van 95 jaar, is diepgeworteld in Friesland en staat bekend om zijn innovatieve aanpak en maatschappelijke betrokkenheid. Het bedrijf werkt voor ruim 350 opdrachtgevers in Nederland, en verzorgt complete logistieke trajecten, van transport tot montage. Hoekstra Sneek is dan ook meer dan een transportbedrijf. Het is een organisatie die investeert in mensen, duurzaamheid en innovatie. We spraken Christien over de duurzame koers van Hoekstra, hun sociale werkplaats Rike en de eigen transportopleiding TOLO.

90% CO₂-reductie

“We hebben al drieënhalf jaar een wagenpark dat volledig op HVO100 rijdt, een synthetische, fossielvrije brandstof. Hiermee reduceren we onze CO₂-uitstoot met 90% ten opzichte van reguliere diesel. Dit voorjaar hebben we bovendien onze eerste elektrische vrachtwagen in gebruik genomen. Dit is vooral belangrijk voor stadsdistributie en klanten uit de bouwsector, die steeds vaker om zero-emissieoplossingen vragen”, vertelt Christien.

“We vonden het belangrijk om een duurzaam alternatief te vinden voor fossiele brandstof. HVO100 biedt niet alleen een schone, maar ook een betrouwbare oplossing, waarmee we tegelijkertijd zorgen dat ons bedrijf efficiënt kan blijven draaien. Natuurlijk kostte die overstap meer, maar de impact die we hiermee hebben is voor ons waardevoller dan kostenbesparing op de korte termijn.”

Uniek opleidingsprogramma

Vijf jaar geleden signaleerde het bedrijf een tekort aan gekwalificeerd personeel in de logistieke sector. Hun antwoord? Een eigen opleidingsprogramma: TOLO (Toekomst in Logistiek). Het programma is uniek: één derde van de deelnemers zijn schoolverlaters, één derde zijn zij-instromers uit andere sectoren, en één derde zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Door deze mix leren de deelnemers niet alleen de kneepjes van het vak, maar ook belangrijke sociale vaardigheden en burgerschap. We hebben inmiddels al zo’n 200 mensen opgeleid tot chauffeur of logistiek medewerker, en daar zijn we trots op.”

Rike

Maatschappelijke betrokkenheid zit Hoekstra in het bloed. “Onze pake Tjitze, de oprichter van Hoekstra, had dertien kinderen, waaronder Rike”, vertelt Christien. “Rike had een verstandelijke beperking, maar had toch een belangrijke rol in het bedrijf. Ze stond altijd op de uitkijk als haar grootvader terugkwam met pakketten.” Geïnspireerd door Rike opende Hoekstra Sneek dit jaar de arbeidswerkplaats Rike. “Hier bieden we jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om werkervaring op te doen. Ze verrichten eenvoudige logistieke taken onder begeleiding. Het is fantastisch om te zien hoe blij ze zijn om deel uit te maken van ons bedrijf.”

“Het gaat erom welk verschil je kunt maken,” zegt Christien. En dat verschil maakt Hoekstra Sneek elke dag opnieuw. Als familiebedrijf: “Een familiebedrijf betekent voor ons vooral een lange-termijnvisie. Bij Hoekstra maken we bewuste keuzes die niet alleen financieel gewin, maar ook continuïteit en duurzaamheid waarborgen. We werken met mensen, voor mensen en voor ons is het logisch dat we ook iets terugdoen voor de gemeenschap waarin we actief zijn. Tegenwoordig lijkt dat prijzenswaardig maar het zou eerder normaal moeten zijn. Onze voorgangers deden niet anders.

Duurzaamheid blijft ook in de toekomst een kernwaarde: “Naast HVO100 en de inzet van elektrische trucks kijken we naar oplossingen voor netcongestie in Sneek, bijvoorbeeld door energiecoöperaties. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een schonere toekomst. Dit gaat om meer dan voldoen aan regelgeving; het is een keuze om een verschil te maken voor de generatie na ons.”

Vergelijkbare berichten