Innoveren en ontwikkelen is dagelijkse kost bij Jorritsma Bouw ‘Als echte bouwmeesters regisseren we het volledige proces’

november 4, 2024

Op diverse manieren is men binnen Jorritsma Bouw bezig met duurzaamheid. Enerzijds in het bedenken van bouwtechnieken en materialen om de meest duurzame gebouwen te maken voor de klant, maar ook in het minimaliseren van de impact van de bouwpraktijken. Henk Rozema, directeur wonen, neemt ons mee in enkele relevante ontwikkelingen, pilots en projecten.

Met het hoofdkantoor in Bolsward en een vestiging in Groningen heeft Jorritsma Bouw een uitstekende dekking in het noorden. Dagelijks werken een kleine driehonderd collega’s aan diverse bouwprojecten. Overal in het noorden zie je de busjes van Jorritsma rijden. Henk kwam als student voor het eerst in aanraking met het bedrijf. “Dat was aan de middelbare technische school. Ik kon stagelopen bij Jorritsma in Drachten. Dat beviel erg goed. Later heb ik de HTS gedaan en kreeg ik binnen Jorritsma de gelegenheid om af te studeren. In 2013 ben ik gestart als werkvoorbereider, vanaf 2016 ben ik gaan leidinggeven en sinds 2019 ben ik als directeur verantwoordelijk voor het onderdeel wonen”, begint Henk.

Bouwmeesters

Al vijf generaties is Jorritsma Bouw een modern en vooruitstrevend familiebedrijf. De historie gaat terug naar 1880. “Onze pay-off is dat we ‘de bouwmeester’ zijn”, gaat Henk verder, “en dat komt tot uiting in het regisseren van het volledige bouwproces. Met wonen, industrie, utiliteit en service & onderhoud hebben we onderdelen en afdelingen die naadloos op elkaar aansluiten als de opdracht daarom vraagt. We bestaan ontzettend lang, waardoor kennis en kunde geborgd is. Daarnaast gaan we mee met de tijd, waardoor we samen met onze opdrachtgevers, partners en subleveranciers tot innovaties en oplossingen komen.”

Klimaatveranderingen

Daarmee doelt Henk onder andere op klimaatadaptief bouwen. Henk: “Meer flinke regenbuien en warmere zomers, daar hebben we vandaag de dag steeds vaker mee te maken. Bij nieuwbouw en renovaties moeten we daar rekening mee houden. Om wateroverlast te voorkomen en het riool te ontlasten, verharden we bijvoorbeeld de grond minder, plaatsen we infiltratiekratten of leggen we waterbuffers aan. We nemen dat soort zaken op in de infrastructuur. Om de warmte in woningen tegen te gaan, werken we met veel met woningcorporaties samen in het installeren van vloerkoeling.”

Biobased bouwen

Naast het inspelen op klimaatveranderingen, kijkt Jorritsma Bouw steevast naar hoe ze op een duurzame, dan wel innovatieve manier kunnen bouwen. Zo ook in de wijk Unia in Leeuwarden, waar een pilot loopt voor het maken van twintig volledig biobased woningen. “We zijn met de gemeente in overleg over het kopen van een stuk grond, waarop we in eigen ontwikkeling kunnen bouwen. Volledig biobased is vrij nieuw. Dit project is multidisciplinair, waarbij we samenwerken met onder andere de Rabobank en Achterbosch Architecten. Uiteindelijk moet het wel haalbaar en betaalbaar zijn natuurlijk. Het verschil in uitstoot, verbruik en kosten tussen een biobased woning en een reguliere woning is interessant. Dat moeten we meten. Het kan veel opleveren, al is het tevens een kwestie van pionieren.”

Samenwerken met corporaties

Pionieren kan op verschillende manieren. Zo is Jorritsma Bouw aangesloten bij Circulair Friesland, wat mooie dingen oplevert. “GreenInclusive uit Drachten heeft vezelhennepisolatie ontwikkeld. Dit biobased isolatiemateriaal gaan we toepassen binnen diverse corporaties. Wat bij de één werkt, kan erg interessant zijn voor de ander. Corporaties als Elkien, Accolade, Lefier en Wierden & Borgen hebben vaak dezelfde uitdagingen. In gezamenlijkheid kunnen we echt iets betekenen als het gaat om biobased leven en wonen.” Het Simpl-i bouwconcept van Jorritsma Bouw wordt binnen eerdergenoemde corporaties steeds vaker ingezet. “Met diverse prefab-modules, waaronder het populaire houtskeletbouw, kunnen we snel en effectief bouwen.” Massaproductie op maat dus. Ter illustratie: in een halfjaar werden in Joure recent (via Accolade) 46 nieuwe sociale huurwoningen opgeleverd.

Emissievrije bouwplaats

Het omgaan met duurzaamheidsvraagstukken weten ze binnen Jorritsma Bouw evenzo te vertalen naar de bedrijfsvoering, onder meer door samen te werken met regionale partijen. Henk: “Ons materieel hebben we sinds enkele jaren geoutsourcet bij Sijperda Verhuur. Daardoor hebben we altijd de beschikking over de beste machines en materialen, waarbij ze tevens maatwerk kunnen leveren. Op die manier kunnen we op de bouwplaats duurzaam werken, met zo weinig mogelijk CO2-uitstoot.” Henk doelt daarmee op het gebruik van elektrische hoogwerkers, accu’s op basis van zonnepanelen en emissievrij transport. Verder heeft het scheiden van afval met behulp van Visser ATR voor een gigantisch verschil gezorgd in het afvoeren van bouw- en sloopafval. De afvoer is goedkoper, het hergebruik van materialen wordt gemakkelijker en het spaart grondstoffen uit.

Digitalisering

Intern is tevens veel aandacht geschonken aan digitalisering, wat op meerdere vlakken is geïntegreerd. “We werken in de cloud, iedereen heeft een laptop. De informatievoorziening is toegenomen. Overal hangen schermen, ook in de bouwketen. Zo kunnen we onze vaklieden informeren over wat er speelt en gebeurt binnen de organisatie.” Ook wordt het wagenpark flink geëlektrificeerd en komen er laadpalen in Bolsward en Groningen. “Dat worden snelladers”, gaat Henk verder, “die voor openbare doeleinden gelden.” Tenslotte heeft de ideeënbus van weleer een nieuw karakter gekregen in de vorm van een innovatielab. “Bij Van der Valk in Hoogkerk hebben we met ons uitvoerend personeel een proces doorlopen, waarmee ze een idee of innovatie kunnen inbrengen. Dat idee doorloopt enkele stappen, waarbij de haalbaarheid ervan als het ware wordt getrechterd. Is het uitvoerbaar? Dan gaan we ermee aan de slag. Zo blijven we constant met elkaar vernieuwen en innoveren”, aldus Henk afrondend.

www.jorritsmabouw.nl

Vergelijkbare berichten