“De grootste bedreiging voor ieder merk is een nieuwe marketingmanager bij een bedrijf, of een nieuw reclamebureau”, aldus Renkema, die de opmerking zelf direct maar relativeert met een glimlach. “Klinkt als een ferme quote, nietwaar? Toch is het echt zo; ik zie vaak gebeuren dat nieuwe managers of bureaus zonder oog voor de legacy beginnen met het ontmantelen van een merk. Alles moet dan anders. Dat is niet de manier waarop wij willen werken. Vernieuwen is goed, maar niet als doel op zich. Wij willen samen met de ondernemer, de eigenaar, of de marketingafdeling kijken naar het merk; wat ís er al en waar willen we naar toe? Daarbij zien we bedrijven vooral worstelen met de combinatie van creativiteit, media en technologie. Hoe bereik ik mijn doelgroep? Welke middelen zet ik in, hoe val ik op? Dat soort vragen. Tegenwoordig moet je disciplines integreren, wil je impact hebben, maar dat samenvoegen tot één planmatige aanpak die ook echt impact heeft vinden ze moeilijk.”
Energie
Dat wetende besloten Renkema en Herwig Smits (net als Renkema; voorheen VosLibert) vier jaar geleden om te gaan praten met Jochem van der Schoot van internetbedrijf Friks en Patrick van Erven van in2media. “Het klikte, we hadden dezelfde visie. We besloten toen om al onze expertise te verbinden qua structuur en van daaruit met Junction een compleet nieuw bedrijf op te bouwen.”
Bij dat opbouwen van Junction werd gebruik gemaakt gemaakt van de Scaling Up methode van de Amerikaan Verne Harnish (simpel uitgelegd: een methode waarbij het doel en de stappen naar dat doel voor alle betrokkenen helder en transparant worden gemaakt, red.). Renkema: “Die methode past ons heel goed. Wij weten waar we voor staan en waar we naartoe willen. Energie aan elkaar geven is voor ons belangrijk in het contact met klanten; we willen dus heel nadrukkelijk sámen met klanten processen doorlopen. Verder vinden we persoonlijke groei voor alle betrokkenen belangrijk en ook: dat iedereen gewoon plezier heeft in wat hij of zij doet.”
Squads
Een belangrijk fundament is ook de werkmethodiek, aldus Renkema. “We geloven in een slim plan, maar vooral ook in combinatie met een strakke uitvoering. Daarvoor werken wij in zogenaamde ‘squads’; kleine teams ieder bestaand uit specialisten op een bepaald vakgebied Afhankelijk van de benodigde specialismen gaan die squads samen met de klant aan de slag. Kwaliteit wordt geborgd door alle disciplines de ruimte te geven, maar ook door wekelijks, vaak dagelijks, kort overleg te hebben en ook afstemming te zoeken met de klant. Verder moet iedereen de volledige vrijheid voelen om alles te zeggen. Er is nagenoeg geen hiërarchie. De squads worden aangevoerd door een squad-lead. Ervaring is belangrijk, maar nog veel belangrijker is dat je weet waar we mee bezig zijn en dat je de juiste energie hebt. Renkema trekt daarbij de vergelijking met de voetballer Matthijs de Ligt, die in april 2018 op zijn achttiende al aanvoerder werd van Ajax. “Niet omdat hij de meeste ervaring had, of de beste voetballer was, maar omdat hij de verpersoonlijking was van de kernwaarden van Ajax. Dat gaf hem toegevoegde waarde. Met die aanpak weet Junction veel succes te boeken en vooral ook: klanten langdurig vast te houden. Renkema: “Dat is ook in ieders belang. Natuurlijk staat het iedereen vrij om bij ons weg te gaan. Maar wij zijn ervan overtuigd dat dit met onze werkmethodiek niet nodig is. Het kan uiteraard best eens zo zijn dat de creativiteit richting een bepaalde klant minder wordt. Nou, dan kan in het creatie-squad wellicht het team aangepast worden.. Zo krijg je wel frisse impulsen, met behoud van alle kennis die zowel bij de klant als bij ons al is opgebouwd.”
Vanuit die visie is Renkema ook niet huiverig als het gaat om het inhuren van externe specialisten. “Ik heb net uitgelegd waarom wij het belangrijk vinden om van onder één dak te werken aan die multidisciplinaire benadering. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we altijd alles honderd procent zélf kunnen. Soms beginnen we aan iets en merken we dat we nog tien procent expertise missen. Nou, die halen we dan van buiten. Ook dat houdt de boel fris.”
Veroveren
De verhuizing naar het nieuwe kantoor aan de Lange Marktstraat in Leeuwarden is voor Junction niet alléén ingegeven door de wens om alle disciplines op één etage te laten samenwerken. Er is ook nog zoiets als ‘vibes’. “Zeker heeft ook de uitstraling van dit pand en vooral ook de gehele omgeving meegespeeld”, zegt Renkema. “Wij voelen ons een noordelijk bedrijf, waarbinnen de beste creatieven, techneuten en media-experts samenwerken. Friezen, Groningers; we willen dat die mensen zich ook lekker voelen. Daar is deze plek, met prachtige nieuwe horeca (zie kader, red.) en het station op steenworp afstand zeer geschikt voor.”
Vanuit die plek is Junction vast van plan Nederland te veroveren, aldus Renkema. “En dat meten we dan niet primair met begrippen als omzetvolume of groei, maar op basis van de tevredenheid van klanten én medewerkers. We willen de beste zijn. En we hebben ook veel te bieden, we zijn ‘digital first, but not digital only’, dus bijvoorbeeld van effectieve weboplossingen tot onderscheidende verpakkingen. Verder mogen we als noorderlingen ook ambitieus zijn, vind ik. Ik ben ervan overtuigd dat we hier meer te bieden hebben dan menigeen weet. En in dit digitale tijdperk kunnen we werkelijk iedereen ter wereld bedienen. Als ondernemer inspireert mij die gedachte enorm. Maar nóg meer inspiratie haal ik uit de energie van al die jonge mensen hier, die op alle fronten groei realiseren, voor klanten, voor zichzelf en dus ook voor ons.”