KeyNetic helpt mkb-ondernemers bij gevolgen CSRD-richtlijn Voorbereid zijn op een duurzamere samenleving

december 30, 2024

Bedrijven helpen bij het ontwikkelen van een toekomstbestendige strategie op het gebied van duurzaamheid. Dat is het uitgangspunt van KeyNetic uit Drachten. Het jonge bedrijf van Niek Hooghiemster wil ondernemers helpen zich te onderscheiden en gedijen in een wereld die meer belang hecht aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Niek Hooghiemster (35) heeft altijd ‘iets’ met duurzaamheid gehad. Op school ergerde hij zich er al aan dat papierpropjes en afval niet in maar naast de prullenbak belanden. Met hulp van zijn vader knutselde hij een basket in elkaar die boven de prullenbak kwam te hangen. Het werkte, er kwam minder afval naast en meer in de bak terecht.

Hooghiemster studeerde hbo-bedrijfskunde, ging werken om vervolgens het studeren weer op te pakken. Hij volgde een master circulaire economie. “Duurzaamheid stond in de belangstelling. Ik kreeg werk aangeboden, maar omdat ik mijn kennis breder in wilde zetten dan voor één organisatie ben ik in 2021 KeyNetic begonnen.”

Hooghiemster werkt voor grote partijen als Gasunie en Alliander. Zijn werk heeft vooral te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een richtlijn waarin staat dat bedrijven vanaf 2024 moeten rapporteren over hun impact op de mens en klimaat. De richtlijn moet voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie zorgen.

De CSRD geldt nu voor grote ondernemingen, maar gaat ook ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) raken. Speciaal voor het mkb ontwikkelde KeyNetic in samenwerking met een partner twee producten: CSRD Light en CSRD Jumpstart. Methoden die mkb-ondernemers op heldere en eenvoudige wijze voorbereiden op toekomstige wetgeving.

Omdat CSRD transparantie eist over de hele keten, kan mkb’ers nu al worden gevraagd gegevens te leveren over bijvoorbeeld milieu-impact. Zo kan een transporteur die in opdracht werkt van een CSRD plichtige organisatie de vraag krijgen welke uitstoot met zijn dienstverlening gemoeid is geweest. Voor de transporteur biedt dat kansen om zijn duurzame aanpak te versterken en aantrekkelijk te blijven voor grotere opdrachtgevers

Bij de CSRD spelen naast milieu ook sociale vraagstukken een rol. Hooghiemster: “Hoe ga je bijvoorbeeld om met personeel. Dan kan veiligheid betreffen, maar ook en dat is een groot topic, diversiteit en inclusie. Kan iedereen zijn wie hij is. Deze zaken gaan over de eigen organisatie, maar in onze mondiale economie spelen meer aspecten. Als er kinderarbeid met productie gemoeid is, wil je je daar als bedrijf mee associëren?”

De CSRD mag voor MKB-ondernemers nog als toekomstmuziek klinken, maar is dat niet, stelt Hooghiemster. Net als een financieel jaarverslag verplicht is, zullen bedrijven een duurzaamheidsverslag moeten gaan publiceren. Verder speelt de reeds genoemde in de CSRD vereiste transparantie in de productieketen, waarover leveranciers (mkb) informatie moeten leveren, al een rol.

Verandering teweegbrengen is Hooghiemster zijn drijfveer. “Ik wil een ontwikkeling in beweging zetten en mijn kennis overgedragen aan de organisatie zodat, als ik vertrek, het proces niet stopt. Daar staat de bedrijfsnaam ook voor. KeyNetic is afgeleid van kinetische energie. Kinetische energie symboliseert de kracht van voortdurende beweging. Daar zit wat mij betreft de sleutel tot duurzame groei en toekomstbestendige bedrijfsvoering.”

Hooghiemster wil zijn opgedane ervaring bij grote organisaties inzetten om het mkb voor te bereiden op de wetgeving. “Zodat de ondernemers een antwoord hebben op de vragen die vanuit de keten op hun af gaan komen. “

www.keynetic.nl

Vergelijkbare berichten