“Als coöperatieve bank zijn we fundamenteel anders dan andere banken,” vertelt Carlo Ezinga, Coöperatief directeur Friese Rabobanken. “Waar andere banken een deel van hun winst uitkeren aan aandeelhouders, investeren wij een deel terug in onze samenleving via ons coöperatief dividend. En onze leden hebben daar direct invloed op.”
De ledenraad van Rabobank verbindt de bank met de lokale gemeenschap. In Friesland zijn er vier lokale banken, elk met een ledenraad van 30-35 leden, wat neerkomt op zo’n 135 ledenraadsleden. “De ledenraden zijn een brede afspiegeling van onze leden in de regio,” legt Ezinga uit. “Van deze ledenraden gaat een vertegenwoordiging naar het landelijk overleg, waardoor er een directe lijn is van lokaal naar nationaal.” Ook zijn er adviesraden, waarin ledenraadsleden zich op provinciaal niveau verdiepen in specifieke thema’s.
Piet Mulder: sparren over stikstofproblematiek
Piet Mulder, agrarisch makelaar, is ledenraadslid bij Rabobank Drachten-Noordoost Friesland en zit ook in de adviesraad Banking4Food, die zich richt op de voedseltransitie in brede zin. “We sparren over actuele thema’s zoals de stikstofproblematiek en het verkorten van de voedselketen. Als agrarisch makelaar zie ik dagelijks wat er speelt in de sector. Die praktijkkennis kan ik via de adviesraad direct delen met de bank.”
De invloed van de ledenraad is substantieel. Via de ledenraad worden lokale commissarissen benoemd, die op hun beurt de lokale directie benoemen. Elke regio vaardigt een commissaris af naar het landelijk overleg. “Zo hebben we een formele lijn van invloed tot aan de top van de bank,” licht Ezinga toe. “Maar minstens zo belangrijk is de dagelijkse praktijk, waarin ledenraadsleden fungeren als onze ogen en oren in de regio.”
Deze wisselwerking blijkt waardevol. Mulder: “Als wij signalen afgeven, bijvoorbeeld over de financiering van biologische boeren, wordt daar serieus naar geluisterd. We hebben een directe lijn naar de beleidsmakers, zowel via de reguliere kanalen als via de commissarissen. Dat maakt onze inbreng effectief.”
Voor wie overweegt om lid van de ledenraad te worden, heeft Mulder een duidelijke boodschap: “Het maakt niet uit of je ondernemer, ambtenaar of student bent. Als je het leuk vindt om mee te denken over de toekomst van Friesland, dan is de ledenraad iets voor jou. Je bouwt niet alleen een waardevol netwerk op, maar je draagt ook bij aan een betere leefomgeving.”
Anneke Roest: belangrijk dat de stem van jongeren wordt gehoord
De 19-jarige Anneke Roest vertegenwoordigt als jongste lid de nieuwe generatie in de ledenraad van Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland. De hotelschoolstudente werd gevraagd door haar toenmalige werkgever die ook in de ledenraad zit. “Ik wilde graag meer weten over hoe een bank werkt. Bovendien vind ik het belangrijk dat ook de stem van jongeren wordt gehoord.”
Volgens Roest brengt de jonge generatie nieuwe perspectieven in: “Wij zijn opgegroeid met thema’s als duurzaamheid en digitalisering. Ook de woningmarkt is voor ons een urgent thema. Door deel te nemen aan de ledenraad kunnen we die onderwerpen direct aankaarten. Wij brengen nieuwe inzichten. Het is belangrijk dat de bank weet wat er leeft onder jongeren, zodat deze daarop kan inspelen.”
Haar boodschap aan andere jongeren is duidelijk: “Doe mee! Het is niet alleen leerzaam, maar je krijgt ook de kans om je stem te laten horen. Je bouwt een waardevol netwerk op, ontwikkelt jezelf en kunt echt impact maken op je leefomgeving. Bovendien is het ontzettend leerzaam om met verschillende generaties te sparren over de toekomst van de bank en de regio.”
Maatschappelijke impact
De impact van de ledenraad manifesteert zich op verschillende manieren. “Jaarlijks ontvangen gemiddeld zo’n 100 projecten in Friesland een financiële bijdrage vanuit ons coöperatief dividend via het zogeheten Coöperatiefonds,” vertelt Ezinga. “Van het verduurzamen van sportverenigingen en dorpshuizen tot het realiseren van ontmoetingsplekken. De bedragen variëren van 500 tot 10.000 euro per project.” Maar laten we ook de stemcampagne van Rabo ClubSupport niet vergeten. Vorig jaar werd in Friesland 8 ton verdeeld over ruim 1700 clubs dankzij de stemmen van krap aan 28.000 leden.
Daarnaast spelen de adviesraden een belangrijke rol bij grote maatschappelijke transities. “We hebben adviesraden voor de energietransitie, voedseltransitie en financieel gezond leven,” legt Ezinga uit. “In elke raad komen 12-15 ledenraadsleden met hun specifieke expertise uit verschillende sectoren samen, om de bank te adviseren over strategische keuzes.”
Om de uitdagingen waar de Rabobank voor staat aan te gaan, voeren de economen van RaboResearch onderzoek uit. Ezinga: “Een van de onderzoeken gaat erover hoe we kunnen bijdragen aan de brede welvaart in Friesland. Daarbij betrekken we vanuit de ledenraden een panel als afspiegeling van onze hele regio.”
Nieuwe ledenraadsleden
De Friese Rabobanken zoeken doorlopend nieuwe ledenraadsleden die willen bijdragen aan de ontwikkeling van de regio. “Het is belangrijk dat je het leuk vindt om het verschil te maken,” benadrukt Ezinga. “Of je nu wilt meedenken over lokale projecten of over de grote transities in voedsel, energie en financiële gezondheid.” ■
Verrijk je cv
Wil jij bijdragen aan de toekomst van jouw regio? Je kennis uitbreiden en jezelf ontwikkelen? En wil je een actieve rol spelen in het verder brengen van de transities van Rabobank? Als jouw ambities hierop aansluiten, gaat de bank graag met je in gesprek.