Bijna vijf jaar geleden werd de regiodeal voor Noordoost-Fryslân toegekend, een belangrijke stap in het versterken van de regio. Dankzij deze deal konden ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden samen aan de slag in de regio. De adviseurs van Stichting Qop begeleiden de aanvragers bij het ontwikkelen van hun ideeën en het verbinden van de juiste partners om het project te versterken. Inmiddels zijn er al 175 projecten succesvol gestart met behulp van subsidie uit de Versnellingsagenda. Nu de regeling begint aan de laatste periode blikken de adviseurs terug en kijken ze vooral naar de regio: die bruist van de activiteiten, verbindingen en nieuwe innovaties.
Elke dinsdag komt het team van Qop bijeen om de voortgang van projecten, nieuwe plannen en mogelijke samenwerkingen te bespreken. “We staan in nauw contact met ondernemers, want daar zitten vaak de meest creatieve en innovatieve ideeën,” vertelt Han Zuidema, adviseur van Qop. “Subsidies kunnen net dat extra duwtje geven om die goede ideeën van de grond te krijgen.” Marjan van der Feen, programmadirecteur, vult aan: “Het betrekken van bijvoorbeeld een onderzoeksinstelling of een MBO bij zo’n project kan echt zorgen voor versnelling. Die samenwerking tussen verschillende partijen is hier uniek.”
Op bijeenkomsten van Qop wordt duidelijk hoe sterk de regio Noordoost-Fryslân verbonden is. De samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers is wat deze regio onderscheidt. “We organiseren regelmatig evenementen zoals ondernemersborrels en de winterbarbecue. En ook de projectenmarkt jaarlijks is een succes,” zegt Marjan met een glimlach. Het teamoverleg op dinsdag gaat niet alleen over de huidige projecten, maar kijkt ook naar nieuwe kansen en mogelijke samenwerkingen. Ondanks de regionale uitdagingen zoals vergrijzing en individualisering, komt de Versnellingsagenda hier goed tot zijn recht. Bedrijven in de regio spelen een cruciale rol in de werkgelegenheid en het versterken van gemeenschappen. “In de Friese cultuur pakken we vaak zelf de zaken op. Wanneer we dan samen de schouders eronder zetten, ontstaat er een kracht die je niet overal ziet,” aldus Marjan. Ze wijst op het project GOING, één van de eerste Versnellingsagenda-projecten. Een prachtig voorbeeld waarin jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot vakmensen in de metaalsector. “Dit soort projecten groeien uit hun oorspronkelijke opzet en inmiddels is dit project een nieuw bedrijf in de regio. Dit zorgt voor continuïteit en echte versnelling in de regio.”
Naast deze traditionele projecten krijgt de regio steeds meer te maken met technologische innovaties. Zo is RTV NOF onlangs gestart met een project rondom kunstmatige intelligentie (AI).
Han legt uit: “Met behulp van AI onderzoeken ze hoe ze gemeenteraadsvergaderingen kunnen ondertitelen. Hiervoor wordt data uit een eerder Versnellingsagenda-project gebruikt, die vervolgens door computers wordt geanalyseerd en toegepast.” Marjan voegt eraan toe: “Het is geweldig om te zien hoe een project dat begon met data-analyse nu gebruikt wordt door de regionale omroep om de verslaggeving te verbeteren.” De rol van Stichting Qop heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld. Wat begon als een taak om te ‘makelen en schakelen’, is uitgegroeid tot een rol waarin ze als spin in het web fungeren. “We zorgen ervoor dat partijen elkaar vinden en samen die volgende stap zetten,” aldus Han.
De Versnellingsagenda brengt de regio Noordoost-Fryslân in beweging. Of het nu gaat om innovatieve AI-projecten, het opleiden van jongeren, of het versterken van gemeenschappen – de impact is zichtbaar. “Ondernemers steken hier veel tijd en energie in, omdat ze zien dat het op lange termijn echt iets oplevert voor de regio,” concludeert Marjan trots.
Met de subsidieregeling als motor en de unieke Friese mentaliteit van samenwerking, is Noordoost-Fryslân op weg om zich verder te ontwikkelen als een regio waar innovatie en traditie hand in hand gaan.■