Oldenboom: bijdragen aan vergroening van de bouw

oktober 20, 2022

Oldenboom is een familiebedrijf met een lange geschiedenis. Begonnen in 1907 met de vestiging in het Gelderse Zelhem en momenteel telt het bedrijf twee vestigingen: in Doetinchem en Harlingen. In 2019 zijn de aandelen overgegaan naar de volgende generatie. Dat was voor het bedrijf een goed moment om met frisse blik de organisatie en haar identiteit onder de loep te nemen. Joanna Oldenboom (één van de eigenaren) en algemeen directeur Toby Frazer vertellen waar deze blik naar binnen toe heeft geleid.

Balans tussen het oude en het nieuwe
Oldenboom is een onafhankelijk familiebedrijf in hout en plaat. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis in hout- en plaatmaterialen: in soorten, bewerken, leveren, importeren en verkopen. Waar kwam de behoefte vandaan om de bedrijfsstrategie onder de loep te nemen? Joanna: “We zetten als vierde generatie een familiebedrijf met een lange historie voort. Dat is natuurlijk een enorme eer, maar het brengt ook allerlei vragen met zich mee. Je zet iets voort wat je niet zelf hebt opgebouwd. Hoe maak je het je dan eigen? Wat past bij je, zonder dat je afbreuk doet aan de geschiedenis van het bedrijf? Inmiddels hebben we een balans weten te vinden tussen het eren van het oude en de behoefte om er onze eigen draai aan te geven.”

Focus op de schil van het gebouw
“We hebben de aandacht bij onze kern gelegd en dat leidde al vrij snel tot de belangrijkste conclusie: de passie voor hout, plaat en natuurlijke bouwmaterialen zit in het DNA van de organisatie”, vult Toby aan. “Daarom heeft Oldenboom besloten om de focus te leggen op de oorspronkelijke basis van het bedrijf: het leveren en bewerken van kwalitatieve en natuurlijke hout- en plaatmaterialen, met name voor de schil van een gebouw.” De materialen worden door Oldenboom veelal uit voorraad geleverd en voorzien van machinale bewerkingen op maat. Daarmee draagt de organisatie bij aan projecten van klanten in de houtbouw- en houtverwerkende industrie en aannemerij.

Toby: “Het is dus niet een koerswijziging, maar een aanscherping van onze bedrijfsstrategie. Deze focus betekent bijvoorbeeld ook het loslaten van decoratief plaatmateriaal voor onder andere meubel- en interieurbouw. Hiermee stoppen klinkt misschien niet als een rigoureuze wijziging, maar je snijdt iets weg wat jaren vertrouwd is geweest. Voor je klanten en leveranciers en ook voor je medewerkers. Door het los te laten hebben we ruimte kunnen creëren. Letterlijk en figuurlijk. De vrijgekomen opslagruimte wordt ingericht met producten en materialen die beter passen bij onze kernactiviteiten. En het geeft ons r uimte om te focussen op datgene waar we in geloven!”

Specialist in biobased bouwen
Oldenboom gelooft er in dat we beter voor het milieu en gezonder voor mensen kunnen bouwen als we dicht bij de natuur blijven. Als leverancier van hout- en plaatmaterialen heeft de organisatie zich ontwikkeld als specialist in gezond en ecologisch bouwen met biobased materialen en kennis die daarvoor noodzakelijk is.

“Mensen die bij ons werken zijn enorm gepassioneerd over bouwen met materialen gebaseerd op de natuur. En vakbekwaam als het gaat over alternatieve bouwmaterialen die zorgen voor een gezonder leefklimaat en die een kleinere impact hebben op het milieu dan de traditionele bouwmaterialen”, vertelt Joanna. “Zij adviseren onze klanten over de mogelijkheden van ecologisch bouwen en gezonder wonen. Het kan bijna niet anders dan dat je enthousiast wordt als je er eenmaal meer over weet. Dat is met ons in ieder geval wél gebeurd.

Door het stimuleren van houtbouw en het gebruik van natuurlijke, hergroeibare en hernieuwbare materialen kunnen we bijdragen aan een gezonder leefklimaat en een kleinere voetafdruk. We leveren hout uit duurzaam beheerde bossen, natuurlijke plaatmaterialen en biobased isolatiematerialen zoals houtvezel, hennep en cellulose. Zo leveren wij onze bijdrage aan de vergroening van de bouw!”

Vergelijkbare berichten