Rapport
In het rapport, dat de volledige titel heeft: Verkenning van wensen en behoeften bij de realisatie van Windpark Fryslân. Rapport van de omgevingscoördinator, periode maart-mei 2016, stelt Ten Thij dat uit de gesprekken blijkt dat de impact van het geplande windpark groot is. Veel ondernemers in de regio zijn grotendeels afhankelijk van bestedingen van toeristen. Mensen die bewust de keuze maken om de kustregio in Súdwest-Fryslân te bezoeken. De vraag is of bij het geplande windpark de toerist de omgeving nog aantrekkelijk vindt en welke gevolgen het heeft voor de leefbaarheid van het gebied en de natuur. De mensen waarmee Ten Thij gesproken heeft, vrezen de komst van het windpark, maar zijn wel bereid geweest mee te denken over wat er moet gebeuren wanneer het windpark er wel komt en hoe mogelijke compensatie eruit moet zien. Dit heeft geleid tot diverse ideeën zoals bijvoorbeeld het oprichten van een omgevingsfonds en een gemeenschappelijke agenda voor alle grote projecten in de omgeving. Maar ook hele concrete voorstellen zoals het beschikbaar stellen van een gebied voor (kite)surfers of het aanleggen van glasvezel in de dorpen en steden langs de kust.
Omgevingscoördinator
In opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Fryslân en het Ministerie van Economische Zaken is Fon ten Thij in maart van dit jaar als omgevingscoördinator benoemd. Zijn taak was om via verschillende gesprekken op te halen wat de lusten en lasten van het windpark zijn en welke mogelijkheden bestaan om te profiteren van de komst van het windpark, zoals bijvoorbeeld de oprichting van een omgevingsfonds. Zo’n fonds kan ondersteuning bieden aan initiatieven die de lokale economie stimuleren.
De commissie Doarp, Stêd en Omkriten van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft het rapport en de mogelijkheden voor het vervolg op 28 juni besproken. Op donderdag 14 juli behandelt de gemeenteraad het onderwerp.