Nee, dit is geen artikel over twee bedrijven op het gebied van projectinrichting die hun waar aanprijzen. Dit is wél een stuk dat je aan het nadenken zet over hoe je je werkplek circulair inkoopt. Want het is een feit dat circulariteit een must is in de strijd tegen klimaatverandering. Twee leden van Vereniging Circulair Friesland (VCF), projectinrichter OPNIEUW! en IdFrm projectverlichting, zetten je op het goede spoor.
OPNIEUW! is een snel groeiende aanbieder van circulaire projectinrichting. Het bedrijf heeft duurzame principes en een social-maatschappelijke insteek. Algemeen directeur Kees Noordmans: “Er werken hier momenteel 50 tot 55 mensen, waarvan bijna de helft met een afstand tot de arbeidsmarkt. We richten ons proces zo in, dat het kwalitatief hoogwaardige werk uitstekend door hen kan worden uitgevoerd.”
De kracht van de innovatieve lichtaanbieder IdFrm ligt in de technische ervaring van oprichter Jan Adema en zijn collega’s. Hij vertelt: “Het circulair denken en handelen geeft mijn mooie vak weer een compleet nieuwe boost. Ik krijg nieuwe vragen, we gebruiken nieuwe technieken, we verzinnen nieuwe oplossingen. Geweldig werk, omdat ik de energietransitie van dienst kan zijn door mijn kennis en creativiteit te benutten.”
Alles is waardevol
Vanwege zijn jonge leeftijd (29) weet Kees Noordmans niet beter dan dat je circulair moet handelen; hij heeft nooit anders gedaan. “Circulariteit draait om het behouden van waarde. Niks is waardeloos, alles is waardevol. Het is maar hoe je ernaar kijkt.” Hij heeft zich erin verdiept door zich te scholen (CIRCO) en lid te zijn van VCF. “Daar praten we veel met elkaar, we zijn niet bang om kennis te delen. In tegendeel: we ervaren dat we veel van elkaar leren.”
Wat is circulair aan OPNIEUW!?
Kees Noordmans voelt zich meer een ambassadeur voor circulariteit dan een kantoormeubelverkoper. Hij prikkelt klanten circulair te denken, door ze kritisch te bevragen. In die gesprekken komen ze vaak op – kostenbesparende – ideeën. Bijvoorbeeld door afval te leveren dat OPNIEUW! opnieuw gebruikt, als grondstof. Denk aan treinzitjes die een tweede leven krijgen bij zowel de NS als bijvoorbeeld Ekwadraat en de Energiecampus, plafonddelen uit treinstellen die als tafel dienen en oude bureaubladen die van pas komen als basis voor akoestische wanden. Alle producten van OPNIEUW! zijn óf gerevitaliseerd tweedehands, óf gemaakt van gerecycled materiaal; refurbish of repurpose. De indrukwekkende circulaire gids van OPNIEUW! geeft een compleet beeld.
Lokaal is circulair
De ervaren Jan Adema weet de total cost of ownership (TCO) van een pand vaak aanzienlijk omlaag te brengen met zijn circulaire oplossingen. Maar hij kijkt verder dan de energierekening: “Duurzaamheid gaat ook over lokaal produceren, werkgelegenheid en kennis in (Noord-)Nederland behouden. Ik houd de productieketen graag zo klein en lokaal mogelijk.”
Wat is circulair aan IdFrm?
Jan Adema is stellig: “Ik pas veel circulariteit toe in mijn producten op het gebied van projectverlichting. Daardoor koopt een klant van IdFrm in wezen al circulair in. Maar ik ga verder: bij ieder project wil ik weten welke kansen er liggen om meer te hergebruiken, duurzamer te zijn, energie te besparen enzovoort.” Een typerend voorbeeld is het vervangen van de lichtbron in prachtige uplights. Energie slurpende lichtbronnen maken plaats voor zuinige ledverlichting, dat bovendien veel langer meegaat. De bestaande design armaturen gaan zo nog tientallen jaren mee en de besparing op elektriciteit is aanzienlijk: tot wel 70%. Een dergelijk proces is ook mogelijk bij TL-verlichting.
Vijf vragen
Je wilt je werkplek nieuw inrichten. Circulair uiteraard. Dit zijn vijf vragen die je moet stellen als je je werkplek circulair inkoopt.
1. Wat is je doel?
Wil je hergebruikte meubelen, wil je sfeer behouden, wil je blije en gezonde medewerkers, wil je besparen op onderhoud, wil je reparatie uitbesteden, wil je hip and happening… er zijn vele wegen die naar circulariteit leiden.
2. Wat is je eigen oogst?
Wat heb je zelf aan materiaal en/of afval dat hergebruikt kan worden? Oude vloerbedekking, plafondplaten met TL-verlichting, kapotte bureaustoelen, bureaulampen of afval uit je eigen productieproces… er is meer mogelijk dan je denkt!
3. Wat doe je aan bewustwording?
Je nieuwe werkplek heeft een verhaal! Neem je personeel en klanten mee in jouw circulaire afwegingen. Delen van enthousiasme is vermenigvuldigen van waarde.
4. Wat bespaar ik precies?
Vraag om cijfers en laat je overtuigen. Het zal je verbazen hoe goed CO2-uitstootreductie, vermindering van verbruik van grondstoffen, energiebesparing en dergelijke in harde resultaten zijn uit te drukken.
5. Weet je wat je nu kwijt bent?
Je huidige werkplek kost geld. Denk aan energiekosten, aan uren onderhoud en reparatie of het regelen daarvan, aan vervoer, lichtopbrengst, afvalkosten en ga zo maar door. Inzicht in kosten geeft inzicht in kansen.