‘Over schuttingen heen kijken is meerwaarde VANN’

juli 22, 2022

Voedsel is een prachtig onderwerp, vindt Ton Stierhout. Hij is één van de oprichters van VANN. “We eten elke dag en het is een manier om samen te genieten.” Het is ook een onderwerp dat het nieuws regelmatig haalt. De biodiversiteit neemt af, de bodemkwaliteit daalt en de algemene gezondheid verslechtert. De uitdagingen op dit soort fronten geven aan dat een voedseltransitie noodzakelijk is. Allerlei partijen werken hieraan, ook in het Noorden. VANN wil die transitie helpen versnellen.

Samenwerking versterken
Stierhout: “Er zijn heel veel partijen die werken aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. De samenwerking kan alleen beter. Als VANN willen we alle partijen met elkaar verbinden. In coronatijd hebben we bijvoorbeeld kenniscafés georganiseerd over verschillende thema’s, zoals smaak, bodem en hoe je de jeugd enthousiasmeert voor dit onderwerp. Ook nodigen we ons netwerk uit om te laten weten wat hun behoeftes zijn, zodat we daar iets mee kunnen. Bijvoorbeeld door de ene partij in contact te brengen met de andere. Daarbij kijken we ook over de schutting heen. Hebben we het over de akkerbouw, dan is het bijvoorbeeld ook goed om te kijken naar de horecaopleiding en om die twee bij elkaar te brengen.”

Uit de buurt

Marlise Vroom is ook een van de initiatiefnemers van VANN. Volgens haar heeft de alliantie een omvangrijk netwerk in het Noorden zoals in het onderwijs, horeca, landbouw, overheden, bedrijfsleven. Daarnaast omvat het netwerk burgers die met food bezig zijn. “We zien daarbij enorm veel energie en synergie ontstaan. De Graanrepubliek in Groningen levert graan aan Hooghoudt die er een regionale jenever van maakt, er ontstaan korte ketens en voedselcoöperaties, food opleidingen, en er zijn steeds meer stadstuinen waar je kunt ervaren hoe lekker en betaalbaar vers eten uit de buurt is. Uiteindelijk draait het om de consument. Naarmate die beseft dat gezond eten belangrijk en lekker is, maakt een duurzame voedselproductie meer kans. Dat is goed voor de biodiversiteit en voor de vitaliteit van ons allemaal.”

Bewustwording

Bruggen slaan tussen de vele initiatieven en initiatiefnemers en met elkaar de voedseltransitie versnellen is dus het voornaamste uitgangspunt van de VANN. VANN verzamelt inspiratie uit het buitenland, want ook in bijvoorbeeld Amerika en Afrika zijn tal van bedrijven en overheden bezig met de voedseltransitie. Daarnaast zet de alliantie sterk in op communicatie en journalistiek: verhalen brengen die voor de hele keten (van bodem tot bord) het belang van de voedseltransitie voor het voetlicht brengen. “Want dat is uiteindelijk heel belangrijk voor de transitie: bewustwording van het probleem en vooral van de kansen en het benutten ervan.”

Vergelijkbare berichten