Om bezoekers te helpen navigeren door het ruime programma, delen vaste festivalgangers en muzikanten uit de line-up hun tips.
Muziek
De zwoele R&B-stem van de Amsterdamse Cero Ismael, het voor dansen garant staande Franc Moody, virtuoos celliste Maya Fridman, het op Vlieland ontstane gezelschap Public Relations, Ramses3000 met in zijn kielzog een Franse dichter en een Sierra Leoonse rapper, Ghanees collectief Santrofi, de snoeiharde punk van SONS, Belgische belofte The Haunted Youth, retro inspired rock band The Heavy Heavy, het dans- en showorkest van Thijs Boontjes en dj’s Ajuma, Menno de Meester & DJ Prima en Pieter Jansen werden vandaag als laatsten aan het muziekprogramma toegevoegd.
Het programma is een eigenzinnige, kleurrijke selectie van acts uit alle windstreken: een aantal actuele grote namen, een vitale erflater uit België, enkele oude bekenden en tal van jonge hemelbestormers die tot wasdom kwamen in de tijden van corona en nu zowel op Het Sportveld staan als op het nieuwe ‘debutantenpodium’ in De Kuil bij De Open Plek.
Vermeldenswaard ook zijn de optredens van S10, Nnelg en Public Relations die werk presenteren dat tijdens de lockdowns op het eiland is gecreëerd.
Kunst en film
Het thema van het kunstprogramma dit jaar is Traces. In de afgelopen twee jaar deden Sébastien Robert, Gabey Tjon a Tham en Marjolijn Boterenbrood onderzoek naar de verhalen van het eiland. Amsterdamse makers Maru Asmellash, Faouziat Biera Faous, Monai Nailah McCullough en Piet Langeveld gaan als eenmalig gelegenheidscollectief Vlieland in Color in de breedte op zoek naar sporen om te volgen of juist om achter te laten. Dit doen ze in reactie op het werk Guernica de la Ecologia van Claudy Jongstra dat tot en met het festival te zien zal zijn in de Nicolaaskerk op het eiland.
Andere makers creëren visuele vergezichten en echo’s, zoals Children of the Light, de korte film Bogwaters van Michiel van Bakel en de Komorebi’s van Matteo Marangoni en Dieter Vandoren. En makers Susanne Khalil Yusef, Ghita Skali en Sophia Bulgakova brengen ieder op eigen wijze persoonlijke verhalen en herinneringen in kaart. Hoe is migratie, diaspora en gemeenschapsgevoel, maar ook beweging en vergankelijkheid in het huidige tijdsgewricht te begrijpen? Hoe wordt onze behoefte aan verbinding en de zoektocht naar onze roots of identiteit zichtbaar? Deze vragen zijn ook leidend binnen de werken van Charl Landvreugd en Joseph Wilson. Tot slot gaat de nieuwste geluidswandeling van Evelien van den Broek in première tijdens het festival; een wandeling die je – letterlijk – blijft achtervolgen.