BTW Teruggaaf op personeel gezocht?

Afgelopen week las ik een stukje van de FNV in de Leeuwarder Courant over het gevoerde beleid van de hedendaagse politiek met betrekking tot het ondernemersklimaat in relatie tot de rechten van werknemers. Het werd weer tijd dat de rechten van de werknemer beter geborgd moest worden, dat zou namelijk goed zijn voor de samenleving. WAKE UP FNV! Ons werkend kikkerlandje is ziek, zo ziek als het maar kan… We zijn met zijn allen een groep mensen aan het beschermen die hun (werk)aandeel binnen organisaties veelal helemaal niet op willen pakken. Deze groep zorgt ervoor dat bedrijven met hoge (loon)kosten zitten en in zwaar weer terecht komen of al zitten. De plichten van een werknemer worden hier dus behoorlijk vergeten.

 

De definitie van een organisatie is ‘een doelgerichte samenbundeling van kennis, vaardigheden en kracht tussen drie of meer personen om te voorzien in de behoefte van producten en /of diensten in haar omgeving’. Natuurlijk zijn ondernemers bereid te betalen voor toegevoegde waarde in de vorm van arbeid. Dit moet dan wel de Betere Toegevoegde Waarde zijn. Als er namelijk door een medewerker geen toegevoegde waarde geleverd wordt is deze voor het bedrijf een kostenpost. Voor deze categorie mensen is het juist nodig het ontslagrecht en CAO's aan te pakken, ze verschuilen zich er namelijk achter.

 

Het proces van een organisatie wordt door veel medewerkers niet begrepen, de baas heeft toch geld genoeg? Als de dienst of het product die de organisatie levert niet goed uitgevoerd of geleverd wordt zal de klant niet de bereidheid hebben om hiervoor te betalen. Sterker nog: deze relatie houdt waarschijnlijk op te bestaan. Klant niet tevreden? Dan zal de organisatie niet betaald worden! Als de organisatie niet betaald wordt dan zal op termijn de medewerker ook niet meer betaald kunnen worden.

 

Met andere woorden: de spil tussen de klant als opdrachtgever en de organisatie als opdrachtnemer is de medewerker die zijn Betere Toegevoegde Waarde zal moeten leveren zodat er een

‘Teruggave’ ontstaat in de vorm van omzet voor de organisatie en loonbetaling voor de medewerker.

 

Doordat er op dit moment teveel medewerkers de gevraagde toegevoegde waarde niet of niet goed leveren is de verhouding tussen de vergoeding (loon/salaris) en het rendement niet goed. Er zijn al nieuwe samenwerkingsvormen in de maatschappij waarneembaar die de balans weer in evenwicht brengen. Denk aan de ZZP’er. Als deze namelijk geen Betere Toegevoegde Waarde levert zal hij voor een volgende klus niet meer gevraagd worden.

 

Het wordt tijd dat de vakbonden ook eens verder kijken dan de eigen neus en het totale plaatje voor ogen krijgen, dat zou nog eens goed zijn voor de samenleving.

 

Delen via

Gerke Wispelwey

Buro360

MKB Adviseur & meedenker
Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.