We denken het allemaal, alleen het is net of we allemaal moe of verlamd zijn want niemand zegt daadwerkelijk nog wat hij vind van de huidige gang van zaken in Nederland. Het lijkt wel alsof de Overheid en de Bankenwereld alleen nog maar met zelfverrijking bezig zijn. Iemand moet de rekening betalen en laat dat nou net weer de (MKB) ondernemer zijn. Hogere belastingen, geen ruimere financieringsmogelijkheden en als er weer een collega failliet gaat krijgen we onze factuur ook niet betaald. De meeste ondernemingen zijn hierdoor veroordeeld om vanuit de kasstroom te opereren. Hoe kunnen we deze kasstroom verruimen zodat we weer kunnen investeren…
Allereerst wil ik even stilstaan met de vraag wat we kunnen leren van al hetgeen wat in de kranten voorbij komt. In de leeuwarder courant stond een tijdje gelden verheugt nieuws over de Rabobank, de redder van de Friesland Bank, welke maar liefst circa 300 miljoen in de overname had geinvesteerd. Goed nieuws de bank heeft met de fiscus een deal gesloten waardoor circa 268 miljoen aan belastinggelden door de bank terugontvangen worden. Per gezin in Nederland word dus ongeveer 100 euro aan deze deal meebetaald, dat is zeker goed nieuws.
De truc is dus om te kijken binnen de onderneming welke activa economisch ( lees ook fiscaal ) door de crisis minder waard geworden is. Als goed koopman moet je het verlies nemen op het moment als deze voorzienbaar is, met andere woorden herwaarderen. Veel onroerend goed moet op dit moment in opdracht van de bank getaxeerd worden. De taxateur welke in opdracht van de bank taxeert is zeker voorzichtig, bang voor de aansprakelijkheid bij een te hoge executiewaardebepaling. Met deze taxatie in handen kunnen we in ieder geval ook de WOZ waarde aanvechten. Tevens is de taxatie vervolgens te gebruiken om het pand op de balans te herwaarderen. Indien de herwaardering lijdt tot een boekhoudkundig verlies kan dit resulteren in een teruggaaf van betaalde inkomsten en/of vennootschapsbelasting. Op deze wijze ontstaat naar goed voorbeeld op korte termijn liquiditeit.
Zoals een ieder in Nederland zich vandaag de dag indekt, moet ik mij natuurlijk ook indekken… Dus bovenstaande is volledig mijn eigen zienswijze niet gestaafd door enige kennis van zaken. Indien u overweegt om stappen als deze te ondernemen wil ik u als goed adviseur adviseren om in overleg met uw eigen adviseur ( fiscalist / accountant ) uw plannen te smeden. In ieder geval kunt u met de ontstane liquiditeit weer gaan ondernemen…