Sinds een paar maanden schrijf ik bijna dagelijks blogposts voor LinkedIn. Mijn focus ligt op de bouwsector, bouwen is mijn grote passie. In deze posts bespreek ik de uitdagingen waarmee we te maken hebben en de mogelijke oplossingen die voor vernieuwing en verandering zorgen. En dat is een pittige opgave, want de bouw is een sector die van oudsher traditioneel is. Verandering is niet altijd populair. En heel eerlijk, er is op dit moment ook weinig aanleiding om te veranderen. We verdienen goed, de opdrachten stromen binnen. Vroeger lag de waarde van een bedrijf in een goed gevulde orderportefeuille, maar tegenwoordig ligt de werkelijke waarde in het personeel en het team. Dus trekken we meer mensen aan van buiten de sector en dat werven daar worden we steeds creatiever in.
Wat ik zelf een groot probleem vind, is de enorme hoeveelheid faalkosten die jaarlijks ontstaat. Meestal het gevolg van miscommunicatie. In totaal gaat dat om 5 miljard euro per jaar. 5 miljard! Dat is een ongelofelijk bedrag, dat zomaar verdampt.
Als we die faalkosten kunnen verminderen, zou dat enorme mogelijkheden bieden om dat geld effectiever in te zetten voor andere belangrijke uitdagingen waar de bouw voor staat. Toch merk ik dat juist mijn posts over faalkosten het minst gelezen worden. Blijkbaar beschouwen we het als een gegeven, iets dat er gewoon bij hoort. Maar ik geloof dat dit een probleem is dat we niet zomaar moeten accepteren, vooral niet als we de sector willen moderniseren en toekomstbestendig willen maken.
In een sector waar samenwerking steeds belangrijker wordt, moeten we ons realiseren dat geen enkel bedrijf in zijn eentje de enorme uitdagingen waarmee we te maken hebben, kan oplossen. Daarom moet de focus liggen op samenwerking, innovatie en het vinden van slimme oplossingen die ons allemaal vooruithelpen.
Wij hebben als bouwsector de kracht om morgen te bouwen en daar vandaag mee te beginnen. We moeten niet wachten op de verandering, we moeten deze zelf initiëren. Het is tijd om het besef van de faalkosten te vergroten, te investeren in het verbeteren van onze communicatieve skills en een cultuur van samenwerking te omarmen. Alleen zo kunnen we de sector echt toekomstbestendig maken en bijdragen aan een duurzamere en slimmere manier van bouwen.
We moeten niet alleen denken in termen van winsten van vandaag, maar in termen van waarde voor morgen. Dit is het moment om te investeren in de toekomst van de bouwsector. Het is tijd om samen de uitdaging aan te gaan.■
Helena Spits | www.bouwzorgfryslan.nl